Wecken (inmaken) is een manier om levensmiddelen te conserveren. Men verhit groente of fruit langdurig in potten of flessen die daarna luchtdicht worden afgesloten. Traditioneel gebeurt wecken in glazen potten. Die worden eerst grondig ontsmet en daarna gevuld met de in te maken levensmiddelen. De potten worden afgesloten met een deksel. Tussen pot en deksel […]
WEDSTRIJD PROGRAMMA
De NK Wild BBQ wedstrijd op Nationaal Park de Hoge Veluwe was tevens de zinderende finale van de voor de éérste maal gehouden competitie om de titel Open Nederlands Kampioenschap Culinair BBQ 2023. President en WBQA voorzitter Wim Vink reikte prijs uit aan het Dutch BBQ Team. Dat is een mooie zin die op de site van de WBQA staat. We gaan […]
WEIDEZUIVEL
Weidezuivel betekent dat de koeien in de zomer minimaal 120 dagen buiten lopen. ’s Winters staan ze op stal. Buiten lopen is goed voor het welzijn van de koe. Er is geen eenduidig keurmerk voor weidezuivel. Op de verpakking staan wel teksten als 100% weidemelk. Op sommige kazen staat een weidegangszegel. Tegenwoordig staat een kwart […]
WEKEN
Weken is het laten opnemen van vocht door bijvoorbeeld gedroogde producten (vruchten, bonen), een aantal uur in het vocht te laten staan. De hoeveelheid tijd hangt af van het grdroogde product
WELLEN
Het in heet vocht laten zwellen van meestal gedroogde ingrediënten, zoals rozijnen.
WENTELTEEFJE DE GESCHIEDENIS
Culinaire historici zijn het er niet over eens of Franse toast uitsluitend Gallische wortels heeft. Maar je mag aannemen dat wentelteefjes in Frankrijk zijn uitgevonden. De herkomst van het populaire ontbijtgerecht is echter nog een beetje onduidelijk. Tijdens de middeleeuwen werd vaak een beslagproces gebruikt om oude broden smakelijker te maken. Maar waren de Fransen […]
WIKKELEN
Wikkelen doe je om een vleeswaar mooi in model te houden, wat het uiterlijk maar ook het snijrendement verbetert. Hier wordt vaak slagerstouw voor gebruikt. Dat wordt eerst om het hele product heen gerold en vervolgens overdwars touwtje voor touwtje doorgehaald. Op die manier kan een rauwe ham aan de lengtedraad worden opgehangen zonder het […]
WILD VOEDINGSWAARDE
Voedingswaarden wild (eenheid: per 100 g) kcal. eiwit koolh. vet bizonsteak 101 23,0 0 1,0 duif tam 294 18,4 0 23,8 duif wild 169 20,9 0 9,5 eend tam 404 11,5 0 39,3 eendenfilet tam 341 20,0 0 29,0 eend wild 211 17,4 0 15,2 eendenfilet wild 123 19,9 0 4,3 fazant 223 31,0 0 6,5 […]
WITTE MOERBEI
Witte moerbei (Morus alba) is een plant uit de moerbeifamilie (Moraceae) die oorspronkelijk uit China komt. De soort komt buiten China in veel gebieden voor omdat het de belangrijkste moerbei voor de zijderups is. De witte moerbei is een tot 16 m hoge boom. De vruchten zijn wit en worden later geel, maar ook roze […]
WK BBQ IN TORHOUT BELGIE 2022
Tijdens de WKBBQ 2022 zijn we niet in de prijzen gevallen. Wel laten we onze gerechten zien, die we gepresenteerd hebben tijdens deze wedstrijd, want daar zijn we trots op. Deze bedrijven steunden het dutch bbq team tijdens het WK
WORCESTERSHIRE
Worcestershire Sauce is een zure tafelsaus voor vlees- en visgerechten en is met haar uitgesproken smaak sinds 1837 een van de meest invloedrijke sauzen in de wereldkeuken. Bevat geen cholesterol, vet en conserveringsmiddelen. Bevat 80% minder natrium dan sojasaus Lea & Perrins Worcestershire Sauce is het authentieke merk van de Worcestershire Sauce in het Verenigd […]
Workshop Dutch Cuisine op de BBQ
Geniet van een authentieke en ongecompliceerde barbecue-ervaring direct aan de idyllische Vinkeveense plassen, bij het sfeervolle café-restaurant Bon. Ontdek de kunst van eerlijke producten bereiden op een houtskool- of houtvuur BBQ, omringd door de natuurlijke pracht van de omgeving. Workshop Dutch cuisine op de BBQ, 11 mei van 10.30 tot 16.00 uur De Nederlandse keuken […]