Bij zulke maaltijden zit de bruidegom links van de bruid in het midden van de gunstigste lange zijde. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom; naast de bruidegom de moeder van de bruid.
Etiquette
Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.
BRUNCH
Mengvorm tussen ontbijt en lunch; kan uit warme en/of koude gerechten bestaan. De volgorde waarin die gerechten worden gegeten, ligt niet vast. De brunch kenmerkt zich ook in andere opzichten door een informeel karakter.
COMMUNICEREN
Als het gesprek aan tafel prettig verloopt, zal een goede gastheer zich op de achtergrond houden.
COMPOTE
Wordt op een apart schaaltje geserveerd bij wild en gevogelte. Vruchtenpitten moeten door de gast zo onopvallend mogelijk uit de mond worden genomen. Deponeer ze pitten op hetzelfde bordje waarop het schaaltje staat
CONVERSEREN
1. Confronteer een ander aan tafel niet met uw problemen. Ten eerste kan dat vervelend zijn; ten tweede zadelt u tafelgenoten ongevraagd op met informatie op die ze eigenlijk niet mogen doorvertellen. Met zo’n zwijgplicht hebben veel mensen moeite. 2. Uw verhaal kracht bijzetten door met de hand op iemands knie te leunen, zonder te […]
CORSAGE
Bij bruiloften, bals, sommige studentenfeesten en andere zeer feestelijke, min of meer officiële gelegenheden worden corsages gedragen. Een dames corsage bestaat uit verschillende bloemen en wordt, links onder het sleutelbeen, naar beneden gericht gedragen. De herencorsage, op de revers gedragen, bestaat slechts uit één bloem en wordt eveneens links gedragen, maar dan rechtop.
DANKWOORD
Als iemand aan tafel wordt toegesproken, zal die persoon vaak een dankwoord willen uitspreken. Dat mag kort zijn. Als het om een echtpaar of stel gaat bedankt de man. Hij doet dat mede namens zijn vrouw of vriendin
DECANTEREN
Het overschenken van een wijn met veel depot in een schone fles of karaf, waarbij het bezinksel in de fles achterblijft. De fles moet van tevoren een paar uren rechtop hebben gestaan zodat het bezinksel naar de bodem kan zakken. Kijk tijdens het overschenken of het bezinksel al in aantocht is. Dat is goed te […]
ECHTPAREN
Als twee echtparen tafelen, dan zitten de heren formeel naast elkaar, ieder tegenover zijn eigen vrouw. Toch blijkt kruiselings tegenover elkaar zitten, beter te zijn voor de conservatie. En dat is belangr ijker dan de formele plaatsbepaling.
ENTREE
Als er één of meer vrouwen in het gezelschap zijn, gaat de man als eerste het restaurant binnen. Zijn er meerdere mannen, dan sluiten zij aan achter de dame(s).
FONDUE
1. Een nog niet zo oude eetgewoonte in onze streken waarbij stukjes stokbrood in de kaasfondue worden gedoopt. Aangezien het fonduev orkje daarbij gloeiend heet wordt, kan dat beter niet in de mond worden gestoken. Het stukje brood wordt daarom overgebracht op een gewone vork. 2. Bij vleesfondue wordt gebruik gemaakt van een prikvork en […]
FOOI OP SCHAALTJE
Fooi wordt op hetzelfde schaaltje gelegd waarop de rekening is gepresenteerd. De gast die met een creditcard betaalt, doet er goed aan de fooi contant toe te voegen.
