In de meeste restaurants worden de fooien onder het personeel verdeeld. Portier, het personeel in de vestiaire en de toiletjuffrouw vallen doorgaans buiten deze regeling.
Etiquette
Etiquette is geen keurslijf meer met knellende banden, maar er zijn nog wel regels, normen en waarden. Zij hebben allemaal te maken met het spel tussen mensen en met hoffelijkheid. Gelukkig maar, want goede omgangsvormen zullen het genoegen dat al die overheerlijke wijn-spijscombinaties te bieden hebben, alleen maar vergroten.
FORMEEL
Hoe meer regels er in acht genomen worden hoe formeler het diner. Er zijn gradaties: van zeer formeel tot informeel. Het galad iner is de allerformeelste dinervorm.
FRUIT
Fruit met de handen eten mag. Is het fruit zeer sappig dan biedt het fruitvorkje uitkomst. Ook een vingerkom kan uitsteken de diensten bewijzen.
GARDEROBE
Op weg naar de garderobe loopt de heer naast de dame. Hij helpt haar uit de jas.
GARNALEN ETEN
Gepelde garnalen oplepelen met een vork in de rechterhand. Ongepelde met de vingers van de schaal ontdoen en eten. Dit laatste geldt ook voor grote garnalen (scampi).
GASTHEER, GASTVROUW, MAÎTRE OF OBER
Heeft een belangrijke functie bij het opbouwen van de sfeer. Een jong stel dat voor het eerst in een restaurant komt, vraagt een andere benadering dan een echtpaar dat voor de zoveelste keer uit eten gaat.
GLAZEN
Plaats bij een formeel diner de glazen boven het bord. Daarbij wordt van links naar rechts een vastgelegde volgorde aangehouden: waterglas, glas voor rode wijn, glas voor witte wijn. De eventuele champagneflûte krijgt een plaatsje achter de rij glazen
GROENTEN
Worden vaak op een afzonderlijk bordje geserveerd. De gast mag van het bordje eten, maar de groenten ook overhevelen naar zijn eigen bord. Dat laatste mag weer niet als het om koude groenten gaat en het hoofdgerecht warm is.
HAAST
Een ober die gehaast te werk gaat, doet afbreuk aan de maaltijd. Alle gasten moeten de tijd krijgen van de spijzen en wijnen te genieten.
HUWELIJKSVERJAARDAGEN
Verjaardagen van een huwelijk worden over het algemeen pas gevierd na een bepaald aantal jaren. In de meeste delen van de wereld begin het vieren van het huwelijksfeest bij 25 jaar. In Nederland is het gewoonte ook het twaalfenhalfjarig huwelijksfeest te vieren. De huwelijksverjaardagen hebben alle een al dan niet erkende naam: 1 jaar katoen […]
KAAS
Wordt als nagerecht in verschillende soorten gepresenteerd op een houten plank
KAVIAAR
Luxe voorgerecht, geserveerd in eenpersoons schaaltjes of in een kristallen schaal die in een bak vergruizeld ijs is geplaatst
