Glas voor Bordeauxwijnen en wijnen waarvoor geen speciaal glas is ontworpen. Ook geschikt voor vruchtensappen en mineraalwaters. BOTERMESJE Mesje voor het serveren van boter.
Glossarium bediening
Het vak ‘gastheerschap’ is voortgekomen uit de gewoonten onder adel en aristocratie. Als deze op reis gingen, namen ze doorgaans de complete staf mee. Later ontdekten herbergiers en hoteliers dit gat in de markt en zorgden er met vakbekwaam personeel voor dat het de gasten aan niets ontbrak. Halverwege de 18de eeuw raakte men er aan gewend in hotels en herbergen dezelfde persoonlijke zorg te ontvangen die men thuis gewend was. Gastheerschap is een uitgebreid vakgebied waartoe onder meer kennis van het hotel- en restaurantbedrijf, menuleer, drank- en wijnkennis, duur van bereidingstechnieken en commerciële en communicatieve vaardigheden behoren. De verklarende woorden- en begrippenlijst hieronder geeft een overzicht van de terminologie zoals die in het vak gangbaar is.
BOURGOGNEGLAS
Glas voor Bourgognewijnen.
BRANDEWIJN
Basis van onder meer advocaat, boerenjongens en boerenmeisjes. Deze dranken mét lepeltje serveren in een breed uitlopend glas.
BRANDMELDING
Rookdetectoren en een centraal meldpaneel geven snel informatie over de plaats van een brand. Doormeldingsinstallaties waarschuwen automatisch de brandweer. Met brandmelders kunnen hotelgasten zelf alarm slaan. Zorg voor voldoende blusmiddelen, afgestemd op omvang en aard van het bedrijf. Oefen het personeel volgens een vastgesteld plan in brandbestrijding.
BRANDPREVENTIE
Leeg asbakken uitsluitend in speciale ashouders. Vul réchauds alleen als ze zijn afgekoeld. Controleer regelmatig of luchtroosters van koelapparatuur schoon zijn en niet door iets zijn afgesloten.
BROODMES
Mes met een lang gekarteld of gegolfd lemmet om broodproducten te snijden zonder de broodstructuur te beschadigen. Een broodmes is een stevig mes met een lang, krachtig lemmet met golfsnede. Met een broodmes snij je harde broodkorsten door zonder het brood te pletten. Ook voedingswaar met een harde buitenkant en een zachte binnenkant, zoals meloen of […]
BUITENLANDSE LIKEUREN
Ongekoeld serveren in een grote likeurcoupe. Het glas met ronddraaiend ijsblokje frapperen; water uit het glas slaan.
CAMPARI
Bij puur gebruik 55 tot 60 cc serveren, desgewenst met ijsblokjes. Serveren in een longdrinkglas als de campari wordt gebruikt met sodawater en een sinaasappel- of citroenschilletje/-schijfje.
CAQUELON
Stenen of aardewerk schaal voor het bereiden van kaasfondue.
CHAMPAGNEFLÛTE
Speciaal glas voor het serveren van Champagne en andere mousserende dranken. Het hoge fluitglas houdt de mousse veel langer vast dan een coupe.
CHOCOLADEMELK
Serveren in een grote koffiekop of speciale beker, op een schoteltje en met lepeltje; slagroom op een tipje apart geven. Gaat traditioneel vergezeld van een kaneelbeschuitje.
CITROENKNIJPER
Door de gast desgewenst zelf te gebruiken. Na reiniging controleren op citroenresten. Schone knijpers poleren.