Het kan voorkomen dat gasten (te) lang moeten wachten voordat de ober, nadat hij het schaaltje met de betaalde rekening heeft meegenomen, terugkomt om de zaak af te wikkelen. In dat geval kan de gast even naar de betreffende ober toelopen om hem op de vertraging te attenderen.
AFREKENEN OP SCHAALTJE
De ober zal de rekening vaak opgevouwen op een schaaltje presenteren. De gast kan de rekening rustig nakijken zonder dat dit wantrouwig overkomt: vergissen is immers menselijk.
AFRUIMEN
Na elk gerecht moet het gebruikte bord en alles wat daarbij hoort worden afgeruimd. Daarbij wordt links van de gastvrouw begonnen.
AFRUIMEN
Regels voor het afruimen (débarrasseren): wat recht vóór en rechts van de gast staat met de rechterhand langs rechts weghalen; wat links staat met de rechterhand langs links weghalen. Nooit met de hand vóór de gast langs reiken. Niet teveel stapelen; glazen met behulp van een dienblad afruimen.
AFSCHEID
De laatste indruk die de gasten krijgen. Begeleid ze naar de garderobe, help ze met hun jassen en wens ze een prettige dag of avond en goede reis.
AFWIJKENDE VOEDING
Hindoeïstisch: Geen kalfs- en rundvlees (heilige dieren); soms geen vlees, vis en eieren. Islamitisch: Geen varkensvlees (veel worstsoorten, ham); geen vlees van vleesetende dieren of van dieren die niet door slacht of jacht zijn gedood. Geen alcohol. Joods (streng kosjer): Alleen producten die onder rabbinaal toezicht zijn bereid. (Aangepast kosjer): Vermijdt in gerechten het samengaan […]
AFZETRUIMTE
Handig om bij een groot aantal gasten tijdens het débarasseren (afruimen) niet telkens de afstand naar de afwaskeuken te hoeven afleggen. Plaats als afzetruimte enige tafels uit het zicht van de gasten.
ALCOHOLGEBRUIK
Als alcoholische dranken voorafgaand aan de maaltijd te scheutig worden geschonken, remt dat de eetlust en verdooft de smaak. De gastheer doet er goed aan aan te sturen op een gematigd alcoholgebruik
ALCOHOLVRIJE COCKTAILS
Vaak samengesteld op basis van vruchtensappen. Serveren in een mooi glas, met een schijfje tropisch fruit en andere cocktailattributen
ALLERGIEËN
Restaurants krijgen steeds vaker te maken met gasten die allergisch zijn voor bepaalde stoffen. Daarom verdient het aanbeveling vervangende gerechten en dranken achter de hand te houden. Ook is het een goede gewoonte vooraf te informeren of er in het gezelschap mensen zijn met een allergie.
ANIJSDRANKEN
(Ouzo, Pernod, Pastis, Ricard) Serveren in een speciaal glas of longdrinkglas, op een passend schoteltje en met lepeltje of stirr (roerstokje). Serveren met een kannetje water.
APERITIEF
Feestelijke aanloop naar de maaltijd. Mag niet teveel tijd in beslag nemen, omdat anders de keuken moet wachten. In plaats van een aperitief kan trouwens ook meteen een wijn worden besteld die past bij het hoofdgerecht.