Drankje dat aan de maaltijd voorafgaat, vaak geserveerd aan de bar of in apart gedeelte van het restaurant.
APERITIEFGLAS
Glas voor versterkte wijnen (Port, Sherry, Vermouth).
APERITIEVE WERKING
Eetlust opwekkende werking.
ARTISJOKKEN ETEN
Trek de geschubde bladeren van de artisjokken er één voor één uit. Doop het blad met de onderkant in het sausje en zuig het zachte deel ervan uit. Leg het lege blad op de rand van het bord. Als het eten met de hand of vingers wordt gedaan zoals bij artisjokken, asperges, spare ribs, kikkerbilletjes […]
ASPERGES ETEN
Neem het dikke ondereind van de asperge tussen duim en wijsvinger en doop de zachte punt in de saus. Bij het naar de mond brengen mag de asperge worden ondersteund met de vork in de linkerhand en de punten omhoog. Zuig het minder zachte deel van de asperge uit. De uitgezogen resten worden bij elkaar […]
ASPERGETANG
Tang voor het serveren van asperges.
BALLONGLAS
Waterglas voor water en mineraalwaters.
BASIS GRONDSTOFFEN PORSELIJN
Porselein en aardewerk hebben grote verschillen. Zo porselein in tegenstelling tot aardewerk niet poreus. Ook is het hard, klinkt het helder en is het geheel reuk- en smaakloos. Dit komt doordat het productieproces anders verloopt, maar ook de grondstof zelf is natuurlijk bepalend. Om tot kwalitatief hoogwaardig porselein te komen, wordt gebruik gemaakt van minimaal […]
BEDIENING, VOLGORDE
De ober hoort eerst de dames te bedienen, te beginnen met de oudste. Daarna gaat hij, ook weer in leeftijdsvolgorde, over op de heren. Het gebruik wordt overigens nog maar zelden in de praktijk gebracht omdat het kan leiden tot onpraktische en zelfs pijnlijke situaties.
BEGINNEN
In Nederland wacht men met het drinken van de wijn totdat de gastheer van het gezelschap heeft laten weten dat het zover is. In veel andere landen is dit niet gebruikelijk.
BEKENDEN
Als de gast op weg naar zijn tafel door bekenden wordt uitgenodigd bij hen aan tafel plaats te nemen, kan een lastige situatie ontstaan. Het personeel kan de gast er dan op wijzen dat zijn gereserveerde tafel in gereedheid is gebracht.
BELEG
Broodbeleg moet met het daarvoor bestemde vorkje van het schaaltje worden genomen Ontbreekt het vorkje, gebruik dan de eetvork. Dat is altijd nog beter dan de handen te gebruiken.