Zesteur snijdt met zijn geslepen gaatjes de fijnste reepjes, bijvoorbeeld uit de schil van citrusvruchten of chocolade. Deze reepjes kunt u gebruiken als smaakmaker, of als decoratie bij uw gerechten. Meestal bestaat het uit een handvat en een metalen kop met vier tot zes gaatjes.
ZILVERBESTEK
Tafelgerei dat, met uitzondering van het lemmet, een zilvergehalte heeft van 92,5 procent. Wordt in de horeca nauwelijks gebruikt.
ZILVERDOEK
Wollig en speciaal geprepareerd materiaal voor het opwrijven van zilver.
ZITTEN
1. Tegen de rugleuning aan, geen heen en weer gewip. Elleboog van tafel, niet onderuitgezakt en servet op de knieën. 2. De gast hoort rechtop aan tafel te zitten. De mond mag zich niet boven het bord bevinden. Er dienen kleine hapjes te worden genomen.
ZOUT (ETIQUETTE)
Als iemand om het zoutvaatje vraagt, dan dient dat attribuut voor hem of haar op tafel te worden gezet. Het mag niet worden overhandigd – een gebruik dat voortkomt uit een oud bijgeloof.
ZWAAR VERGULD BESTEK
Meestal gemaakt van zilver of alpaca dat geheel voorzien is van een laag 24 karaats goud.
