Bij een groot diner is het min of meer noodzakelijk enkele dagen van tevoren met de organisator/opdrachtgever ter plekke allerlei details door te nemen. Wat bijoorbeeld moet worden afgesproken zijn de plaats van de servetten en de vraag of er op iedere tafel bloemen zullen staan.
BESTEK
Kan vervaardigd zijn van verschillende materialen. Stem de gebruikte materialen op elkaar af. Gebruik geen roestvrijstaal, zilver en verguld materiaal op dezelfde tafel. Nauwkeurige controle op vlekjes is nodig. Verkleurd zilveren bestek nooit opdekken. Eiergerechten, asperges en mayonaise zijn bij vlekken op zilver vaak de boosdoeners. Speciale reinigingsmiddelen gebruiken en vervolgens poleren.
BESTEK BIJ OPEN EN DICHT DEKKEN
Bij het zogenoemde ‘open dekken’ van de tafel liggen lepels en vorken met de holle kant naar boven; bij het ‘dichte dekken’ daarentegen met de bolle kant. Dit laatste wordt vooral gedaan als de achterkant van lepels en vorken voorzien is van een fraaie versieringen
BESTEK EN EINDE MAALTIJD
Als mes en vork samen kruisrlings aan een kant schuin over het bord liggen, betekent dit dat de gast klaar is met eten.
BESTEK EN GEWOONTE
Wordt er met bestek gegeten of met de handen? De gebruiken op dit punt verschillen per land. In het buitenland worden de handen vaker gebruikt dan bij ons. Wat het beste is hangt vaak af van het gezelschap en de plaats van handeling.
BESTEK EN SNIJDEN
Gasten dienen hun mes in bovenhandse greep in de rechterhand te houden zonder de wijsvinger op het lemmet te plaatsen om meer kracht te zetten. In noodgevallen – te taai vlees of bot mes – mag dat laatste weer wel.
BESTEK EN STOKJES
In OostAziatische restaurants wordt (ook) met stokjes gegeten. Het hanteren ervan vergt enige handigheid. Oefenen is aan te bevelen.
BESTEK EN TREK
Wanneer mes en vork kruiselings op het bord liggen, met de bolle kant naar boven, geeft de gast aan dat hij nog niet klaar is met eten.
BESTEK EN VORK
De vork wordt vastgehouden in de linkerhand, met de wijsvinger in de kromming van de steel. De vork mag nooit loodrecht in een stuk vlees worden geplant. Bovendien wordt de linker elleboog dan een obstakel voor de buurman of -vrouw
BESTEK IN SERVET GEROLD
Sommige restaurants werken met medium bestek dat voor veel doeleinden te gebruiken is. Het is niet ongebruikelijk zulk bestek in het servet gerold bij de gast te leggen.
BESTEKVOLGORDE
Gebruik eerst het buitenste bestek. Ga van daaruit naar binnen. De volgorde is: klein bestek voor het voorgerecht, soeplepel, visbestek en groot bestek. Het bestek dat daarna nog nodig is, wordt neergelegd als het zover is.
BESTEKVOORSCHRIFT VOOR HET MES
Richt de punt van het mes nooit naar een persoon. Een mes mag ook niet in de mond worden gestoken. Evenmin wordt de gast geacht het mes in de hand te houden, terwijl hij er geen gebruik van maakt. Dat laatste geldt ook voor lepels en vorken