(Vruchten)schilletje, bijvoorbeeld als garnering in een drankje.
Bartaal
De terminologie in de cocktailcultuur is Engels. De professionele bartender is het gebruik van het Engelse vakjargon dan ook even vertrouwd als de chef-kok op zijn gebied het Frans. Hieronder een overzicht met de meest voorkomende uitdrukkingen uit de wereld van cocktails en bartenders.
POUR
Afgeleid van het Engelse to pour = ‘schenken’. Wordt gebruikt in combinatie met > strain: ‘strain en pour in…’.
PRE-MIX
Een door de bartender zelf samengestelde mix van vers citroensap en suikersiroop, in een verhouding van twee op een. Ook wel Bar-mix of Sweet & Sour genoemd.
RIM
Het ‘omranden’ van een (cocktail)glas met suiker of zout. De techniek wordt rimming genoemd.
SHAKE
Het schudden van de shaker voor het doeltreffend mengen van ingrediënten.
SHAKEN
Shaken is de vakterm voor het hanteren van de shaker om mengdranken goed te vermengen en tegelijkertijd te koelen. Tien tot vijftien seconden krachtig shaken is doorgaans voldoende. Het makkelijkst in gebruik is de standaardshaker. Deze bestaat uit drie delen: een beker, een sluitring met ingebouwde zeef en een dop. Professionele bartenders geven de voorkeur […]
SHAVED IJS
Flinterdun ijs uit zeer fijn afgestelde ijsvermalers. Wordt ook wel ‘geschaafd ijs’ of > ‘flinterijs’ genoemd.
SNOWIJS
IJssoort van het fijnste type. Sneeuwijs is ideaal voor het maken van een frappé en wordt daarom ook wel frappé-ijs genoemd.
SPRAY
Het verstuiven van drank (bv. op een garnering) om de geurindruk van een cocktail of longdrink te accentueren.
SQUEEZE
Het met beide duimen en wijsvingers uitknijpen van een schilletje (citrus)fruit, waarna dit in cocktail of longdrink kan worden gedeponeerd. Hierdoor komen uit de schil de etherische oliën vrij die aan de drank een extra smaakaccent geven.
STIR
Het in een mengglas roeren van dranken met ijsblokjes, voor het verkrijgen van een goed gemengde en gekoelde cocktail of longdrink.
STIRREN
De techniek om dranken over ijsblokjes heen te mengen heet in vaktermen , van het Engelse = roeren.