Term voor een drankje dat zonder ijsblokjes wordt geserveerd. Dit kan een pure drank zijn, maar evengoed een cocktail.
Bartaal
De terminologie in de cocktailcultuur is Engels. De professionele bartender is het gebruik van het Engelse vakjargon dan ook even vertrouwd als de chef-kok op zijn gebied het Frans. Hieronder een overzicht met de meest voorkomende uitdrukkingen uit de wereld van cocktails en bartenders.
STRAIN
Het mengen met een menglepel.
SWEET & SOUR
Pre-mix.
TALL
Aanduiding voor een longdrink met een grote hoeveelheid van de voorgeschreven frisdrank. Bijvoorbeeld een ‘lange’ versie van een bourbon & coke.
TOPPING
Drijvende garnering op een cocktail of longdrink, onder andere amandelschaafsel, chocoladekrulletjes, kaneel, nootmuskaat of gemalen koffiebonen.
TWIST
Het stukje vruchtenschil dat boven een drankje wordt uitgeknepen. Een twist is niet langer dan circa 3 cm en ongeveer 1 cm breed. Bij het afsnijden van zo’n schilletje is het de kunst het witte deel van de schil niet mee te snijden. De beoogde oliën bevinden zich direct onder het oppervlak van de schil.
VAPOR
Het verstuiven van een drank (> spray) met een verstuiver (vaporisator) over de garnering, om het geuraroma ervan te intensiveren.
