Oorspronkelijk een > sour, met minder suikersiroop en meer citroensap. Tegenwoordig ook een mix van sorbetijs en melk (Milkshake). Vodka Shake: wodka, suikersiroop en citroensap shaken, strainen (zeven) en serveren in een sourglas; garneren met een sinaasappelpartje en een cocktailkers. Informatie over MIXOLOGIE
Shortdrinks
Mixdranken worden door de bartender in twee groepen verdeeld: shortdrinks en longdrinks. De groep shortdrinks wordt gevormd door een aantal mixdranken, waarvan vele klassiek van samenstelling zijn, zoals Crusta, Flip en Zoom, maar in de moderne mixcultuur wat naar de achtergrond zijn verdrongen. Naast de bekendste shortdrink, de cocktail, bestaat de groep shortdrinks uit mixdranken als Bowl, Cobbler, Crusta, Cup, Julep, Flip, Frappé, Mist, Pick-me-Up, Pousse Café, Shake, Shooter, Smash, Sour en Zoom. Het specifieke verschil tussen short- en longdrinks is een kwestie van samenstelling en volume, en slechts zelden van bereidingswijze. Zo wordt in shortdrinks slechts bij hoge uitzondering gebruikgemaakt van een ingrediënt als frisdrank, en wordt doorgaans gewerkt met glaswerk van een klein(er) formaat. Binnen de mixcultuur bij shortdrinks worden verder verfijnde en subtiele vormen van garnering toegepast. Bij het garneren van longdrinks geeft de bartender over het algemeen zijn creativiteit en inspiratie wat meer de vrije hand. De meeste shortdrinks komen uit de klassieke barcultuur en hebben daardoor over het algemeen een wat praktischer en zakelijker uitstraling.
SHOOTER
Canadese vinding: een meestal geshakete mix die uitgeschonken wordt in een zogenoemd shotglas. Bestaat doorgaans uit een combinatie van likeuren, soms met toevoeging van siroop, vruchtensap en/of slagroom. Bij shooters is het gebruik de drank in één teug op te drinken. Shooters worden ook wel ‘gestapeld’; zie Pousse Café. B 52: Een rechtstreeks in het […]
SMASH
Als > Julep, maar dan geshaket en gegarneerd met vers fruit (ananas, cocktailkers). Gin Smash: gin, suikersiroop, Angostura bitters en (gekneusde) muntblaadjes shaken en door een strainer in tumbler of wijnglas schenken. Informatie over MIXOLOGIE
SOUR
Mix van een basisdrank (distillaat, likeur), suikersiroop en citroensap in een verhouding van 3:1:2. Whiskey Sour: Bourbon of Canadese whiskey, suikersiroop en citroensap shaken, door een strainer in een sourglas schenken en garneren met een sinaasappelpartje en een cocktailkers. Informatie over MIXOLOGIE
ZOOM
Mix van een basisdrank (distillaat) met honing en slagroom. Kirsch Zoom: kirsch, honing en slagroom mengen. Informatie over MIXOLOGIE
MIST
Een niet-zoete versie van een > Frappé. De basisdrank is een distillaat i.p.v. een likeur. Tequila Mist: Old Fashioned glas vullen met crushed ijs, tequila en een citroenschilletje. Informatie over MIXOLOGIE
