Het brouwen van bier in Vlaanderen is niet onder één noemer te vatten. In alle brouwerijen, groot of klein, zijn gepassioneerde brouwers aan de slag met mout, hop, gist en water. Op professionele basis of net in hun vrije tijd steken mannen én (steeds meer) vrouwen hun energie in het brouwen van gekende en minder […]
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
BESLAG
Wordt gemaakt van moutschroot en brouwwater in de beslagkuip of brouwketel. In het beslag vindt de omzetting plaats van zetmeel naar suiker.
BIER
Alcoholische drank van graan, hop, gist en water. De graancomponent bestaat meestal uit gerst of tarwe; soms uit maïs, rijst of andere grondstoffen. De oernaam van bier is het Oud-Nederlandse beo. In het Oud-Germaans heette gerst brewwo. Bier kan ook zijn afgeleid van brier, waaruit het woord ‘brouwen’ is ontstaan. Het Franse bière en het […]
BIERBANK
De BierBank is opgericht door Fiona de Lange (Biersommelier en Zytholoog). Gerijpt bier heeft een andere expressie dan jong bier. Als biergenieter pur sang en gediplomeerd bier-sommelier en zytholoog weet ik exact welke bieren bij rijping voor een smaakexplosie zorgen. Port– & madeira smaken komen naar voren, bitter- en kruidige tonen vervagen en bieren worden […]
BIERBORSTEL
Afvalproduct wat achterblijft in de klaringskuip aan het eind van de klaring. In verse toestand goed veevoer voor runderen en varkens, geënsileerd (gekuild) of gedroogd voor alle vee.
BIERBROOD
De allereerste biertjes werden gemaakt van een pap van gerst en emmer (een soort tarwe). Men bakte van deze ingrediënten een soort brood dat van buiten gaar was, maar van binnen nog week. Als men zin had in bier, werd het brood gewoon even in water geweekt. Aan dit “bier” werden vaak extra toevoegingen gedaan, […]
BIERBUIDEL
Een plastic zak met kant-en-klare wort waaraan, na toevoeging van gist en water, na ongeveer 40 dagen een pilsener valt te onttrekken via een aangegoten kraantje.
BIÉRE DE GARDE
Dat is een biersoort, dat van oorsprong uit Noord Frankrijk komt. Letterlijk vertaald betekent het ‘bewaar bier’ (ook wel bekend als provisiebier of oplegbier)Het is een zwaarder, moutig en droog biertype met een alcoholgehalte van 6,5-8 vol% en vroeger van hoge gisting, tegenwoordig ook van lage gisting. Het werd vroeger gebrouwen rond maart; het einde […]
BIÉRE DE MARS
Zie: Bière de Garde.
BIEREXTRACT
Een taaie dikke vloeistof, of een poeder (in pilvorm), die door toevoeging van koolzuurhoudend water in bier veranderd. Met vriesdrogen of omgekeerde osmose, waarbij het bier onder druk door een membraam wordt geperst, kan men water van het bier scheiden en verkrijgt men het zgn. extract. Er zijn zelfs extracten in de handel. Binnen 10 […]
BIERMOER
Door een tweede gisting op fles zetten zich op de bodem van de fles (levende) gistcellen af: het biermoer.
BIERPUL
Bierglas of -beker met een oor, voor het drinken van pils of streekbieren. Er zijn pullen van 1, 2,5 en 5 dl en zelfs van 1 l, in verschillende modellen gemaakt van glas of aardewerk en al dan niet bewerkt of beschilderd.
