menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Dranken » Glossarium bier » Pagina 2

Glossarium bier

Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.

Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 10
  • Volgende »

BELGISCHE BIERCULTUUR

Geplaatst op: 29 juli 2018

Het brouwen van bier in Vlaanderen is niet onder één noemer te vatten. In alle brouwerijen, groot of klein, zijn gepassioneerde brouwers aan de slag met mout, hop, gist en water.  Op professionele basis of net in hun vrije tijd steken mannen én (steeds meer) vrouwen hun energie in het brouwen van gekende en minder […]

BESLAG

Geplaatst op: 21 februari 2016

Wordt gemaakt van moutschroot en brouwwater in de beslagkuip of brouwketel. In het beslag vindt de omzetting plaats van zetmeel naar suiker.

BIER

Geplaatst op: 5 november 2015

Alcoholische drank van graan, hop, gist en water. De graancomponent bestaat meestal uit gerst of tarwe; soms uit maïs, rijst of andere grondstoffen. De oernaam van bier is het Oud-Nederlandse beo. In het Oud-Germaans heette gerst brewwo. Bier kan ook zijn afgeleid van brier, waaruit het woord ‘brouwen’ is ontstaan. Het Franse bière en het […]

BIERBANK

Geplaatst op: 2 april 2017

bierbank logo

De BierBank is opgericht door Fiona de Lange (Biersommelier en Zytholoog). Gerijpt bier heeft een andere expressie dan jong bier. Als biergenieter pur sang en gediplomeerd bier-sommelier en zytholoog weet ik exact welke bieren bij rijping voor een smaakexplosie zorgen. Port– & madeira smaken komen naar voren, bitter- en kruidige tonen vervagen en bieren worden […]

BIERBORSTEL

Geplaatst op: 21 februari 2016

Afvalproduct wat achterblijft in de klaringskuip aan het eind van de klaring. In verse toestand goed veevoer voor runderen en varkens, geënsileerd (gekuild) of gedroogd voor alle vee.

BIERBROOD

Geplaatst op: 16 februari 2016

De allereerste biertjes werden gemaakt van een pap van gerst en emmer (een soort tarwe). Men bakte van deze ingrediënten een soort brood dat van buiten gaar was, maar van binnen nog week. Als men zin had in bier, werd het brood gewoon even in water geweekt. Aan dit “bier” werden vaak extra toevoegingen gedaan, […]

BIERBUIDEL

Geplaatst op: 21 februari 2016

Een plastic zak met kant-en-klare wort waaraan, na toevoeging van gist en water, na ongeveer 40 dagen een pilsener valt te onttrekken via een aangegoten kraantje.

BIÉRE DE GARDE

Geplaatst op: 16 februari 2016

Dat is een biersoort, dat van oorsprong uit Noord Frankrijk komt. Letterlijk vertaald betekent het ‘bewaar bier’ (ook wel bekend als provisiebier of oplegbier)Het is een zwaarder, moutig en droog biertype met een alcoholgehalte van 6,5-8 vol% en vroeger van hoge gisting, tegenwoordig ook van lage gisting. Het werd vroeger gebrouwen rond maart; het einde […]

BIÉRE DE MARS

Geplaatst op: 16 februari 2016

Zie: Bière de Garde.

BIEREXTRACT

Geplaatst op: 21 februari 2016

Een taaie dikke vloeistof, of een poeder (in pilvorm), die door toevoeging van koolzuurhoudend water in bier veranderd. Met vriesdrogen of omgekeerde osmose, waarbij het bier onder druk door een membraam wordt geperst, kan men water van het bier scheiden en verkrijgt men het zgn. extract. Er zijn zelfs extracten in de handel. Binnen 10 […]

BIERMOER

Geplaatst op: 21 februari 2016

Door een tweede gisting op fles zetten zich op de bodem van de fles (levende) gistcellen af: het biermoer.

BIERPUL

Geplaatst op: 5 november 2015

Bierglas of -beker met een oor, voor het drinken van pils of streekbieren. Er zijn pullen van 1, 2,5 en 5 dl en zelfs van 1 l, in verschillende modellen gemaakt van glas of aardewerk en al dan niet bewerkt of beschilderd.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • …
  • 10
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact