Aanslag op wanden van gist- en lagertanks. Moet regelmatig verwijderd worden.
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
BIJTAPPEN
Bijtappen? Liever niet Vermijd, als het even kan, het bijtappen van bier. Een in één keer getapt pilsje heeft de optimale smaak en na goed afschuimen de Bier tappen bij café nescio in arnhemjuiste schuimvastheid. Is het toch nodig bij te tappen, open de bierkraan dan snel en laat het bier bijlopen in het glas. […]
BITTEREENHEDEN
Om aan bitterheid in bier een waarde te kunnen geven zijn er eenheden, die dit weergeven. EBU EBU (European Bitterness Unit) is de eenheid, bepaald door deEuropean Brewery Convention (EBC), om de bitterheid van het bier weer te geven. Eén EBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier. De bitterheid van bier is […]
BLOND BIER
Blond kan verwijzen naar de kleur van een bier of naar het biertype. Blond als kleur, wil zeggen bier een licht gele kleur. Pils is een bier, waarvan men zegt dat het een blond bier is.B lond is een biersoort (biertype). Deze hooggistende bieren zijn blond tot licht amber van kleur, hebben een alcoholgehalte vanaf circa 5,5 tot […]
BOCK, BOCKBIER (D)
Van oorsprong een laaggegist bier uit Neder-Saksen, donkerder dan > pilsener en met een iets hoger alcoholpercentage (meestal 6,0 procent of iets hoger). Oorspronkelijk een sterk en donker seizoensbier dat in verband werd gebracht met de lentefeesten; > Maibock. Op het etiket figureert meestal een bok.
BOTTELBIER
Op de bodem van de fles liggen welriekende kruiden. Bij het openen van de fles springt het bier eruit met een knal. Dit bier is een Engelse specialiteit: een goed tarwebier met daaraan toegevoegd een citroenschil en rozijnen, hergisting op de fles (17e eeuw).
BOVENGISTEND BIER
Vóór ongeveer 1840 waren alle bieren bovengistend. Door de uitvinding van de koelmachine en de kennis over de specifieke gistsoorten brouwde men daarna steeds meer ondergistende bieren. Toch zijn er enkele bovengistende bieren overgebleven; de laatste jaren komen er steeds meer bij.
BURGERBROUWHUIS
Een brouwerij waar zgn. völlburger – burgers die belasting betaalden en een brouwlicensie hadden – volgens een vast rooster bier mochten brouwen onder leiding van een gemeentelijke brouwmeester. De brouwerij was eigendom van de gemeente en er was maar één brouwmeester in dienst, de dus de recepturen kende. Verdwenen in de loop der 19e eeuw.
CAMMERS
Oude (Belgische) naam voor brouwers.
CHAMPAGNEBIER
Champagnebier is een van de nieuwste en meest interessante biersoorten van het moment. Deze biersoort wordt met name in België gebrouwen. Het gaat in de meeste gevallen om ondergistende bieren die een lange rijping ondergaan hebben. Sommige champagnebieren brengen deze rijping zelfs door in grotten, in de champagnestreek van Frankrijk. Champagnebieren zijn meestal delicaat met een […]
CIDER
Verfrissende, licht alcoholische (2 tot 8,5%) drankjes, op basis van vruchtensap. Cider bevat vaak éénderde minder calorieën dan de gemiddelde wijn. Appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Het belangrijkste verschil met bier is dat in het brouwproces smaakmakers worden toegevoegd en de zetmeelbron (granen, zoals gerst en tarwe) gekookt wordt om de suikers “vrij” te […]
DEFINITIE BIER
Welke drank we in Nederland bier mogen noemen is vastgelegd in de Bierverordening van het Productschap Dranken. Onder bier wordt verstaan:“de drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereidt uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop – eventueel in verwerkte vorm- en brouwwater, met dien verstande dat tenminste 60 % van de wort afkomstig is […]
