menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Dranken » Glossarium bier » Pagina 3

Glossarium bier

Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.

Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 10
  • Volgende »

BIERSTEEN

Geplaatst op: 21 februari 2016

Aanslag op wanden van gist- en lagertanks. Moet regelmatig verwijderd worden.

BIJTAPPEN

Geplaatst op: 7 augustus 2017

Bijtappen? Liever niet Vermijd, als het even kan, het bijtappen van bier. Een in één keer getapt pilsje heeft de optimale smaak en na goed afschuimen de Bier tappen bij café nescio in arnhemjuiste schuimvastheid. Is het toch nodig bij te tappen, open de bierkraan dan snel en laat het bier bijlopen in het glas. […]

BITTEREENHEDEN

Geplaatst op: 20 februari 2016

Om aan bitterheid in bier een waarde te kunnen geven zijn er eenheden, die dit weergeven. EBU EBU (European Bitterness Unit) is de eenheid, bepaald door deEuropean Brewery Convention (EBC), om de bitterheid van het bier weer te geven. Eén EBU wordt gelijkgesteld met 1 milligram iso-alfazuur per liter bier. De bitterheid van bier is […]

BLOND BIER

Geplaatst op: 15 februari 2016

Blond kan verwijzen naar de kleur van een bier of naar het biertype. Blond als kleur, wil zeggen bier een licht gele kleur. Pils is een bier, waarvan men zegt dat het een blond bier is.B lond is een biersoort (biertype). Deze hooggistende bieren zijn blond tot licht amber van kleur, hebben een alcoholgehalte vanaf circa 5,5 tot […]

BOCK, BOCKBIER (D)

Geplaatst op: 5 november 2015

Van oorsprong een laaggegist bier uit Neder-Saksen, donkerder dan > pilsener en met een iets hoger alcoholpercentage (meestal 6,0 procent of iets hoger). Oorspronkelijk een sterk en donker seizoensbier dat in verband werd gebracht met de lentefeesten; > Maibock. Op het etiket figureert meestal een bok.

BOTTELBIER

Geplaatst op: 21 februari 2016

Op de bodem van de fles liggen welriekende kruiden. Bij het openen van de fles springt het bier eruit met een knal. Dit bier is een Engelse specialiteit: een goed tarwebier met daaraan toegevoegd een citroenschil en rozijnen, hergisting op de fles (17e eeuw).

BOVENGISTEND BIER

Geplaatst op: 16 februari 2016

Vóór ongeveer 1840 waren alle bieren bovengistend. Door de uitvinding van de koelmachine en de kennis over de specifieke gistsoorten brouwde men daarna steeds meer ondergistende bieren. Toch zijn er enkele bovengistende bieren overgebleven; de laatste jaren komen er steeds meer bij.

BURGERBROUWHUIS

Geplaatst op: 21 februari 2016

Een brouwerij waar zgn. völlburger – burgers die belasting betaalden en een brouwlicensie hadden – volgens een vast rooster bier mochten brouwen onder leiding van een gemeentelijke brouwmeester. De brouwerij was eigendom van de gemeente en er was maar één brouwmeester in dienst, de dus de recepturen kende. Verdwenen in de loop der 19e eeuw.

CAMMERS

Geplaatst op: 21 februari 2016

Oude (Belgische) naam voor brouwers.

CHAMPAGNEBIER

Geplaatst op: 17 februari 2016

Champagnebier is een van de nieuwste en meest interessante biersoorten van het moment. Deze biersoort wordt met name in België gebrouwen. Het gaat in de meeste gevallen om ondergistende bieren die een lange rijping ondergaan hebben. Sommige champagnebieren brengen deze rijping zelfs door in grotten, in de champagnestreek van Frankrijk. Champagnebieren zijn meestal delicaat met een […]

CIDER

Geplaatst op: 17 februari 2016

Verfrissende, licht alcoholische (2 tot 8,5%) drankjes, op basis van vruchtensap. Cider bevat vaak éénderde minder calorieën dan de gemiddelde wijn. Appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Het belangrijkste verschil met bier is dat in het brouwproces smaakmakers worden toegevoegd en de zetmeelbron (granen, zoals gerst en tarwe) gekookt wordt om de suikers “vrij” te […]

DEFINITIE BIER

Geplaatst op: 16 februari 2016

Welke drank we in Nederland bier mogen noemen is vastgelegd in de Bierverordening van het Productschap Dranken. Onder bier wordt verstaan:“de drank verkregen na alcoholische gisting van wort, hoofdzakelijk bereidt uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, hop – eventueel in verwerkte vorm- en brouwwater, met dien verstande dat tenminste 60 % van de wort afkomstig is […]

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • …
  • 10
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact