Bieren met een hoog alcoholpercentage, bedoeld om van te genieten.
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
DICHTHEID
We meten het soortelijk gewicht, of beter gezegd de dichtheid of soortelijke massa, om te kijken hoeveel suikers er (nog) zitten in het wort of bier. De dichtheid of soortelijke massa van een materiaal is, in de natuur- en scheikunde, een grootheid, die uitdrukt hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. […]
DUITENBIER
Zeer dun bier, zoals cavent (dun kloosterbier). Men kreeg een kan vol voor een duit (17e eeuw).
EERSTVLOER
Een geperforeerde bodem waarop het vochtig groenmout wordt uitgespreid en met warme lucht wordt gedroogd.
ETHANOL
Ethanol, zoals alcohol officieel heet, komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terecht. Omdat de omzetting van alcohol traag verloopt, belandt een deel van de alcohol in het bloed en wordt het verspreid over het hele lichaam, waaronder de hersenen en lever. De opnametijd varieert van vijftien minuten tot […]
FERMENTEREN
Fermenteren (Latijn: fermentum, zuurdeeg) is een chemische verandering in natuurlijke producten. Deze komt tot stand door schimmels of bacteriën die het fermentatieproces in gang zetten. Bij de productie van veel dagelijks genuttigde voeding wordt fermentatie toegepast. Het wordt bijvoorbeeld toegepast bij bier, wijn, groenten, vlees en thee.
FICELAGE
Het omwinden van champagnekurken met ijzerdraad. Wordt ook toegepast bij een aantal ambachtelijk gebrouwen bieren gebotteld in de wat groter fles (70-75cl).
FLOND
Laagje uitgewerkt gist op bodem van fles, ‘au fond’ betekent dus met nagisting op fles.
GIST
Onmisbaar voor het maken van bier is gist. Gist is een eencellige schimmelsoort die in staat is om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Als de gist in het bier achterblijft is het bier troebel. Voor heldere bieren is de gist voor het afvullen gefiltreerd.
GISTING
Er zijn twee verschillende manieren om bier te vergisten. Wanneer de gisting plaatsvindt bij kamertemperatuur rijst de gist langzaam naar boven. De gist komt als een deken op het bier drijven. Deze methode wordt hoge gisting of bovengisting genoemd. Wanneer de temperatuur laag wordt gehouden zakt de gist naar beneden. Om die reden het dit […]
GISTING, LAGE-
Gisting waarbij de gist op de bodem een brij vormt. Dit gistingsproces bij lage temperaturen (5 tot 12 °C) wordt vooral gebruikt voor > pilsener bier. Laaggegiste biersoorten zijn verder > lager, > Bockbier en > moutwijn.
GRAAN
De meest voorkomende graansoort die wordt gebruikt voor het maken van bier is gerst. Het bevat veel zetmeel, het heeft een intense smaak. Bovendien is het relatief gemakkelijk te verwerken en is gerstemout goed te filteren. Andere graansoorten zijn bijvoorbeeld rogge, haver, maïs of rijst. Voor witbier wordt tarwe gebruikt. Deze granen worden vaak in […]