Een grote, platte bak, vaak gelegen net onder het dak van de brouwerij, waarin het bier na de hoofdgisting terecht kwam om af te koelen voordat het naar de lagertanks ging.
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
KOKEN
De wort gaat in de brouwketel en wordt aan de kook gebracht. Tijdens het koken voegt de brouwer hop toe om het bier zijn kenmerkende aroma te geven. Na het koken is het zaak het bier zo snel mogelijk af te koelen voor de gisting.
KRISTALMOUTEN
Alle kristalmouten worden gemaakt van volledig gekiemde, maar niet gedroogde gerst, bekend als groenmout. Met deze groenmout worden achtereenvolgens twee stappen uitgevoerd. Eerst een periode van “broei”, waarbij de zetmeel in de mout wordt omgezet in suikers (dus maischen in de korrel). Na de broei volgt het af-eesten van de mout bij hoge temperatuur, waarbij […]
LAGERBIER (D)
Alle ondergegist bier is lagerbier (zie ook > gisting, lage -). In Groot-Brittannië oogt lagerbier goudkleurig; in de rest van Europa is het overweg end donkerder van kleur. In Duitsland en Nederland wordt met lagerbier meestal het eenvoudigste bier van het huis bedoeld.
LIGHT BEER (USA)
In principe een soort > pilsener of > ale met minder calorieën en een iets lager alcoholgehalte dan gebruikelijk. Was midden jaren zeventig populair in de VS en Canada. Komt nu ook in Europa opzetten.
LUPULINE
Het gedeelte van de vrouwelijke hopbellen, dat voor de bittere smaak zorgt.
MAISCHEN
De brouwer maalt de mout en mengt het met warm water. In het beslag dat zo ontstaat, worden de enzymen in de mout weer actief en breken het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Die suikers lossen op in het water. Als alle zetmeel is omgezet filtert de brouwer de vloeistof op het kaf van […]
MALT-LIQUOR
Term voor ‘dranken van mout gemaakt’.
MEESTERSCHENKER
De hoogste vaktitel in Nederland op het gebied van horeca-ondernemers.
MINERAKEN IN BIER
Door het brouwwater zitten er ook mineralen in bier. Bier is vooral rijk aan magnesium en kalium en is arm in natrium en calcium. En bier is een rijke bron van silicium, afkomstig van water en gerst. Het silicium uit bier wordt snel door het lichaam opgenomen. In de voeding van mannen blijkt bier de […]
MOUT
Mout is de naam voor ontkiemde en gedroogde graankorrels. In de meeste gevallen gaat het hierbij om gerst. Mout is een van de grondstoffen bij de bierbereiding. Moutmeel heeft een wat andere smaak en wordt daarom wel aan producten toegevoegd. Kleurmout is mout dat verhit is geweest, hierbij ontstaat caramelisatie en dus een donkerder kleur. Wordt […]
MOUTEN
Om brouwgerst voor het brouwen van bier geschikt te maken, wordt het eerst gemout. Bij het mouten wordt de gerst eerst geweekt in water. Als het graan zich helemaal heeft volgezogen krijgt het de kans om in warme kamers te ontkiemen. Tijdens de kieming vormt de graankorrel enzymen die in staat zijn het aanwezige zetmeel om […]