Groep van bieren die gepasteuriseerd noch gefilterd zijn. Ze worden rechtstreeks getapt uit het fust waarin ze lageren, en zonder bijkomende bewerkingen ter consumptie aangeboden.
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
ONDERGISTEND BIER
Ondergistende bieren Een ondergistend bier is een bier waarbij tijdens de vergisting de gist naar de bodem van de gistkuip zakt. Halverwege de 19de eeuw, mede dankzij de uitvinding van de koelmachine kwam het onder gistend bier in zwang.
OOGSTEN
Het terugwinnen van gist na de vergisting.
PANNENBIER
Bier dat bouwvakkers geschonken krijgen als de pannen op het dak van een nieuw huis liggen.
pH BIJ BIER
De pH is een uitdrukking voor de zuurgraad van een waterige oplossing. De pH is gelijk aan de negatieve logaritme (met grondtal 10) van de concentratie H3O+-ionen. De eenheid van concentratie is hierbij mol/liter. In formulevorm: pH = -log[H3O+] De pH-schaal is een schaal die voor waterige oplossingen praktisch loopt van 0 tot 14. De […]
PILS
Vlaams, Nederlands en Duits voor een laaggegist bier. In deze landen de meestgedronken biersoort. Pils is licht van kleur, bevat veel koolzuur en wordt koel gedronken.
PILSENER, PILSNER
Een laaggegist bier, begin 19de eeuw voor het eerst gebrouwen in de stad Pilsen (Bohemen). Pilsener is het bekendste en meest geïmiteerde > lagerbier.
PODCAST MAURICE DIKS
Eerlijke bieren van het Waddeneiland Texel gebrouwen door de Tesselaar Familiebrouwerij. De Familie Diks brouwt sinds 2017 een eigen serie bieren op het Eiland Texel. Op het bedrijventerrein Spinbaan in Den Burg vind je de ambachtelijke bierbrouwerij met knus proeflokaal. In unieke koperen ketels brouwt de Familie ondergistend en bovengistende bieren. Stuk voor stuk bieren […]
PROVISIEBIEREN
Bewaarbieren;bieren die door een lange, natuurlijke rijpingst ijd, meestal in eikenhouten vaten, langer houdbaar zijn. Door het rijpen worden ze wel ouder, maar ze verouderen daarna niet meer. Vrijwel alle provisiebieren zijn van Belgische afkomst. In Nederland kennen we het > Mestreechs aajt.
RAUCHBIER (D)
Letterlijk ‘gerookt bier’. Voor het maken van deze donkere, laaggegiste biersoort met rooksmaak wordt > mout gebruikt die gerookt is boven een vuur van beukenspaanders. Oorspronkelijk afkomstig uit het Frankische Bamberg.
RIJPEN
Als het brouwproces compleet is, moet het bier nog enkele dagen tot weken rijpen voordat het klaar is om te drinken.
ROSÉ BIER
Rosé bieren zijn relatief nieuw. Het zijn witbieren met een vleugje rood fruit. Dit geeft het bier een mooie roze kleur en een heerlijk zacht-zoet karakter.