Dun bier van geringe kwaliteit, vroeger bestemd voor de gewone man.
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
SCHEEPSBIER, KAJUITBIER
Een betere kwaliteit bier, op de lange vaart bestemd voor de kapitein en belangrijke meevarenden.
SCHOTEN
Schroten is het vermalen van de gedroogde mout. Dit wordt gedaan om het zetmeel los te laten komen. Echter moet het zeer grof gemalen worden. Het kaf, wat los komt van de gerst, mag niet worden beschadigd. Dit is later in het proces nog nodig. De aanwezige tannine in het kaf zou een wrange bijsmaak […]
SCHUIM
Schuim pils direct af. Schuim pils direct na het tappen af, als het nog omhoog komt in het glas. Gebruik voor dit levend afschuimen een scherpe afschuimer die in vers water staat. Hierdoor worden de grove schuimbellen verwijderd en komt er een dunne waterfilm over de schuimkraag. Hierdoor wordt deze mooi stevig en blijft langer […]
SHANDY
Drank bestaande uit o.a. limonade en bier (1%, cat. I).
SPINDEL
Dobber-achtig meetinstrument ter bepaling van het extractgehalte in bier.
SPONTAAN GISTEND BIER
In vroegere eeuwen werd bier gebrouwen zonder dat de brouwer precies wist wat er zich in de kuip of ketel afspeelde. De vergisting was helemaal een raadsel. Men merkte wel dat door toevoeging van sommige kruiden of vruchten de vergisting versneld werd. In sommige streken, zoals rondom Brussel en Danzig werden bieren gebrouwen waaraan geen […]
STOOP
Grote bierfles.
STORTING
De totale hoeveelheid mout die men gebruikt bij de bierbereiding.
TAPBIER
Bier dat getapt wordt uit een vat. Het wordt koel opgeslagen omdat het voor onmiddellijke consumptie is bestemd. Zie ook > kelderbier.
TORENMOUTERIJ
Een torenmouterij is een mouterij, waarbij gerst in een (hoge) toren wordt gekiemd en daarna gedroogd, op verschillende etages.
TRAPPISTENBIER
Trappistenbier is een beschermde naam en mag alleen gebruikt worden voor bieren die daadwerkelijk in een trappistenklooster gebrouwen worden. In de hele wereld zijn er maar 6 trappistenkloosters die bier brouwen, waarvan één, De Schaapskooi, is gevestigd in Nederland. De overige trappistenkloosters die bier brouwen staan in België: Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren en Chimay. De […]