In Duitsland begrip en garantie voor een oorspronkelijke herkomst. Legitiem gebruikt bij Ur-Bock en Pilsener Urquelle.
Glossarium bier
Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.
Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.
VASTENAVONDBIER
Bier dat op de dinsdagavond vóór Aswoensdag wordt gedronken.
VEZELS
Bier is een bron van oplosbare vezels, afkomstig van de celwand van gerst. Oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze worden afgebroken door darmbacteriën. Hierbij komen stoffen vrij die de darmwerking bevorderen. Bier (250 ml) Voedingsvezel totaal (g) Pils 0,75 Alcoholvrij 0 Oud bruin 0,5 Zwaar >7% alcohol 0,75 Bron: NEVO-tabel
VITAMINEN IN BIER
Omdat de meeste bieren van graan (gerst) gemaakt worden, bevatten ze B-vitamines waaronder riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitaimine B6) en foliumzuur (vitamine B11). Nagistende bieren – bieren waar na afloop van het brouwproces nog extra gist wordt toegevoegd – bevatten ook vitamine B12 afkomstig van de gist. Vitaminen in Bier Bier (250 […]
VLEMKE
Vlemke (Limburgs voor Vlammetje) is een mix van pilsener met een klein beetje Oud Bruin. Wordt met name (nog) in Limburg gedronken.
VOEDINGSWAARDE
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de samenstelling van diverse biertypes. Bier bestaat voor zo’n 90% uit water. Daarnaast bevat bier koolhydraten en alcohol. Bier (250 ml) Energie (kcal) Koolhydraten (g) Eiwit (g) Vet (g) Alcohol (g) Water (g) Pils 112,5 7 1 0 11 230 Alcoholvrij 65 15 0,5 0 0 229 Oud bruin […]
VOMOUTBIER
Gebrouwen met uitsluitend mout zonder toevoeging van ruwe granen of suikers.
WACHTBAK
Bak of kuip waarin het brouwsel soms een paar uur wordt opgeslagen voordat de hoofdgisting in de gistkelder plaatsvind.
WALSMOLEN
Een walsmolen is een schrootmolen, waarmee mout en andere ongemouten worden gemalen. De walsmolen bestaat uit 2 geribbelde walsen, die tegen elkaar inlopend ronddraaien. De mout wordt tussen deze walsen geplet / gekneusd.
WASSEN
Het (ongeoorloofd) uitborrelen van overmatig zuurstof in helderbier m.b.v. koolzuurgas.
WATER
Bier bestaat voor ca. 90% uit water. De smaak van bier wordt beinvloed door de oorsprong van het gebruikte water voor de bierbereiding. Het water dat voor bier wordt gebruikt, dient aan vele eisen te voldoen. Aangezien het water zuiver moet zijn, wordt het vaak in de brouwerij zelf nog gezuiverd, gekookt en gecontroleerd. Speciale […]
WATERHUIS
Het waterhuis verdeelde water naar diverse brouwerijen. Het water dat door een pijpleiding werd aangevoerd kwam in een grote vergaarbak. Van daaruit werd het door een scheprad naar een kleinere, hoger gelegen vergaarbak getransporteerd en vervolgens via buizen over de brouwerijklanten verdeeld. Het scheprad werd aangedreven door een rosmolen, waarin paarden liepen. De brouwerijen moesten […]