menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Old Dutch
Home » Dranken » Glossarium bier » Pagina 9

Glossarium bier

Hier vindt u de meest voorkomende trefwoorden, uiteenlopend van de soorten bier tot gereedschappen en grondstoffen, gerangschikt op alfabet. Ook een stukje geschiedenis ontbreekt niet.

Mist u informatie? U kunt ons helpen door uw trefwoorden, ideëen en op- of aanmerkingen te mailen naar info@gastropedia.nl.

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Volgende »

URQUELLE, UR (D)

Geplaatst op: 9 november 2015

In Duitsland begrip en garantie voor een oorspronkelijke herkomst. Legitiem gebruikt bij Ur-Bock en Pilsener Urquelle.

VASTENAVONDBIER

Geplaatst op: 9 november 2015

Bier dat op de dinsdagavond vóór Aswoensdag wordt gedronken.

VEZELS

Geplaatst op: 16 februari 2016

Bier is een bron van oplosbare vezels, afkomstig van de celwand van gerst. Oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze worden afgebroken door darmbacteriën. Hierbij komen stoffen vrij die de darmwerking bevorderen. Bier (250 ml) Voedingsvezel totaal (g) Pils 0,75 Alcoholvrij 0 Oud bruin 0,5 Zwaar >7% alcohol 0,75 Bron: NEVO-tabel

VITAMINEN IN BIER

Geplaatst op: 16 februari 2016

Omdat de meeste bieren van graan (gerst) gemaakt worden, bevatten ze B-vitamines waaronder riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitaimine B6) en foliumzuur (vitamine B11). Nagistende bieren – bieren waar na afloop van het brouwproces nog extra gist wordt toegevoegd – bevatten ook vitamine B12 afkomstig van de gist. Vitaminen in Bier Bier (250 […]

VLEMKE

Geplaatst op: 16 februari 2016

Vlemke (Limburgs voor Vlammetje) is een mix van pilsener met een klein beetje Oud Bruin. Wordt met name (nog) in Limburg gedronken.

VOEDINGSWAARDE

Geplaatst op: 16 februari 2016

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de samenstelling van diverse biertypes. Bier bestaat voor zo’n 90% uit water. Daarnaast bevat bier koolhydraten en alcohol. Bier (250 ml) Energie (kcal) Koolhydraten (g) Eiwit (g) Vet (g) Alcohol (g) Water (g) Pils 112,5 7 1 0 11 230 Alcoholvrij 65 15 0,5 0 0 229 Oud bruin […]

VOMOUTBIER

Geplaatst op: 16 februari 2016

Gebrouwen met uitsluitend mout zonder toevoeging van ruwe granen of suikers.

WACHTBAK

Geplaatst op: 21 februari 2016

Bak of kuip waarin het brouwsel soms een paar uur wordt opgeslagen voordat de hoofdgisting in de gistkelder plaatsvind.

WALSMOLEN

Geplaatst op: 20 september 2017

Een walsmolen is een schrootmolen, waarmee mout en andere ongemouten worden gemalen. De walsmolen bestaat uit 2 geribbelde walsen, die tegen elkaar inlopend ronddraaien. De mout wordt tussen deze walsen geplet / gekneusd.

WASSEN

Geplaatst op: 21 februari 2016

Het (ongeoorloofd) uitborrelen van overmatig zuurstof in helderbier m.b.v. koolzuurgas.

WATER

Geplaatst op: 16 februari 2016

Bier bestaat voor ca. 90% uit water. De smaak van bier wordt beinvloed door de oorsprong van het gebruikte water voor de bierbereiding. Het water dat voor bier wordt gebruikt, dient aan vele eisen te voldoen. Aangezien het water zuiver moet zijn, wordt het vaak in de brouwerij zelf nog gezuiverd, gekookt en gecontroleerd. Speciale […]

WATERHUIS

Geplaatst op: 21 februari 2016

Het waterhuis verdeelde water naar diverse brouwerijen. Het water dat door een pijpleiding werd aangevoerd kwam in een grote vergaarbak. Van daaruit werd het door een scheprad naar een kleinere, hoger gelegen vergaarbak getransporteerd en vervolgens via buizen over de brouwerijklanten verdeeld. Het scheprad werd aangedreven door een rosmolen, waarin paarden liepen. De brouwerijen moesten […]

  • « Vorige
  • 1
  • …
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact