Uit het Arabisch afkomstig woord (al-koh’l) voor wijngeest of ethylalc ohol. Een heldere, kleurloze vloeistof, ontstaan door gisting van suiker. De suiker kan afkomstig zijn van vruchten, honing, suikerriet, enzovoort, of van de omzetting in suiker van zetmeel uit grondstoffen als granen, aardappelen of rijst. Hoewel alcohol geur- en smaakloos is, versterkt hij de geur- […]
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
ALCOHOLATEN
Alcoholhoudende vloeistoffen met een sterk aromatisch karakter. Ontstaan door > distilleren en > extraheren. In Nederland brengt de firma De Kuyper een reeks alcohols op de markt met een gehalte van 54 tot 75 procent. Ze zijn bestemd voor gebruik in patisserieën en banketbakkerijen en bij de ijsbereiding.
ALCOHOLGEHALTE
Aantal delen zuivere alcohol dat een mengsel bevat bij een temperatuur van 20°C, uitgedrukt in > volumeprocenten.
ALCOHOLGEMIDDELDE VAN BIER
Het wereldalcoholgemiddelde voor bier zou ongev eer 5,0 volumeprocent zijn. Dat klopt voor het gewone > pilsener in België, Nederland en Duitsland. In Engeland bevat bier meestal 3,5 tot 4,0 procent alcohol. Dat noodt de Brit vaak tot het naar binnen slaan van wat ruimere hoeveelheden.
ALCOHOLVRIJ BIER
Bij dit biertype wordt de hoeveelheid alcohol gedurende het brouwproces op natuurkundige wijze teruggedrongen. Het alcoholrestgehalte ligt meestal beneden de 0,5 procent.
ALCOLOFIEL
Een fijnproever bij wie het drinken gericht is op de smaakbeleving van de dranken.
ALCOOL BLANC (F)
Letterlijk: blanke alcohol. Franse term voor een kleurloos distillaat dat gemaakt kan zijn van gegist vruchtenpulp of van vruchten die op alcohol zijn gezet, waarna het vocht wordt gedistilleerd.
ALDEHYD(E)
Bij- of oxidatieproduct van de bereiding van alcohol.
ALE (GB)
Algemene naam voor bier. In het bijzonder worden er bittere biersoort en mee bedoeld.
ALTBIER, ALT (D)
Letterlijk: bier op oude wijze bereid. Het Duitse equivalent voor het Engelse of Amerikaanse > ale.
AMABILE (I)
Letterlijk ‘beminnelijk’. Term voor zoet.
AMARETTO
Bekendste commerciële notenlikeur uit Italië. Bruingetinte, rijke en zoet smakende drank met een vleugje amandelen en abrikozen. De naam amaretto is afgeleid van het Italiaanse woord amaro, dat ‘bitter’ betekent. De likeur dankt z’n naam aan zijn bittere smaaktinten. Amaretto kan dus vertaald worden met ‘een beetje bitter’. Disaronno is “The original” en onder andere te herkennen aan zijn iconische […]
