Term voor bitter in vele merken en soorten likeur.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
AMARULA
Gedistilleerd en met natuurlijke room verrijkt sap van de vruchten van de Afrikaanse marula- of olifantsboom. Amarula heeft de natuurlijke frisheid van de wilde marulavrucht. Zodra de Marula-vrucht perfect zongerijpt is, verzamelen we ze voorzichtig met de hand. Eerst wordt de vrucht ontpit, wordt het vruchtvlees fijngemaakt en wordt de pulp gefermenteerd. Na fermentatie wordt de Marula […]
AMER PICON
Frans aperitief samengesteld uit wijn, wijndestillaat, sinaasappelschillen, vele kruiden en kinabast.
ANGELICA, ANGÉLIQUE
Heilzame, milde kruidenlikeur uit de Franse Pyreneeën op basis van de angelicawortel (‘engelwortel’) en met een aroma van muskus. Karakteristiek voor deze Baskische likeur is het etiket, met de afbeelding van een engel.
ANGOSTURA
Geneeskrachtig kruidenbitter naar een geheim recept, waarin, rum uit Trinidad, kruiden en specerijen een rol spelen. Wordt wegens de zeer geconcentreerde, bittere smaak uitsluitend druppelsgewijs toegevoegd aan andere dranken om deze een speciaal aroma te geven. Belangrijkste kenmerken: Gerespecteerd en erkend als de leider in aromatische bitters wereldwijd; geen bar of keuken is compleet zonder. Drinks […]
ANISETTE
Zoete likeur met een uitgesproken anijssmaak. Bekend is de anisette van Marie Brizard of in Holland van A. van Wees. Het is een likeur met anijssmaak die in de meeste mediterrane landen wordt geconsumeerd, voornamelijk in Spanje, Italië, Portugal, Turkije, Griekenland, Libanon, Cyprus, Israël en Frankrijk. Het is kleurloos en omdat het suiker bevat, is het […]
ANKER
Oude maat die werd gebruikt in de Nederlandse wijnhandel. een anker komt overeen met 48 flessen wijn. Hoeveel een precies in liters is, is moeilijk te aan te geven. Omdat met er op verschillende plaatsen verschillende betekenissen toekent. De meeste gebruikte hoeveelheid is is 3,8 liter.
APERITIEF
Drankje vóór de maaltijd, om de eetlust op te wekken. Letterlijk: ‘openmaker’, afgeleid van het Latijnse aperitivus dat ‘eetlustopwekkend’ betekent. Een aperitief mag de smaakpapillen niet verlammen; het moet juist de eetlust aanwakkeren.
APFELKORN
Een frisse, fruitige en enigszins zoete appellikeur van Duitse oorsprong, met een alcoholgehalte van 18 procent. Wordt licht gekoeld, ijskoud of > on the rocks gedronken. Een bekende merknaam is Berentzen. In 1758 stichtte Johann Bernhard Berentzen het internationale Berentzen-bedrijf in Haselünne, en het hoofdkantoor is daar nog steeds gevestigd. De lancering van Berentzen Apfelkorn in […]
APOLLINARIS
Duits > mineraalwater. De naam is in Duitsland een soortnaam geworden, net zoals in Nederland > Spa.
APPELLATION D’ORIGINE CONTRÔLÉE (AOC)
Letterlijk: ‘gecontroleerde herkomstbenam ing’. Classificatiesysteem voor Franse wijnen op basis van hun herkomst. Met het systeem garandeert de Franse wetgever de herkomst van een bepaald product. Dat kan wijn zijn, maar ook > eau de vie, groente, vlees, gevogelte, kaas, enzovoort.
APPELWIJN
Beter bekend als > cider
