Amerikaanse versie van de Franse > calvados; een droog, kleurloos distillaat van appels en ooit populair bij de Amerikaanse pioniers. Om de smaak lichter te maken hebben moderne applejacks een hoog neutraal alcoholgehalte, hetgeen ten koste gaat van de rijke appelsmaak van weleer.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
APRICOT BRANDY
Zoete likeur, gebaseerd op brandewijn (of een neutraal distillaat) en gearomatiseerd met zowel verse als gedroogde abrikozen. Van de verse vruchten worden als smaakmaker vooral de pitten gebruikt.
AQUA VITAE
Het Latijnse woord aqua vitae (‘levenswater’) is in het Frans > eau de vie geworden en in het Italiaans aquaviti. Ook de benaming aquavit is er van afgeleid.
ARAK
Sterk Aziatisch distillaat van palmsap, vergiste rijst of rietsuikermelasse. De naam is afgeleid van araq, het Arabische woord voor ‘sap’. Van alle alcoholische dranken is arak waarschijnlijk de soort met de meeste varianten. Beroemd was de > Batavia-arak van Java.
ARMAGNAC
Een van de twee Franse wijndistillaten (de andere is > cognac) met een beschermde herkomstaanduiding of > appellation d’origine contrôlée. Wijndistillaat uit de departementen Gers, Lot-etGaronne en Les Landes, gemaakt op basis van verschillende druivenrassen. Soms omschreven als iets ‘aardser’ en ‘boerser’ dan cognac.
AROMA
Fijne, kenmerkende geur van dranken, vruchten, spijzen, enzovoort. Sommige aroma’s worden in de vorm van essences in de handel gebracht. Meestal gaat het om hooggeconcentreerde extracten van vruchten en planten.
AROMATEN
Welriekende stoffen; specerijen.
ARRACK
De Singalese naam voor > arak. De drank wordt op Sri Lanka gedistilleerd uit de nectar van de kokospalm
ARROPE (S)
Ingedikte > most van druiven om wijnen mee aan te zoeten. In Portugal > geropiga genoemd.
ARZENTE
Italiaanse benaming voor een wijn destillaat.
ASBACH URALT
Asbach is een van de bekendste Duitse merken. In 1892 richt Hugo Asbach het huis Asbach & Company op en begon in 1905 met een eigen distilleerderij in het Cognacgebied. De kwaliteitswijnen worden meervoudig gedistilleerd. De rijping van het distillaat op Limousinhout duurt 4 tot 5 maal langer dan de voorgeschreven 6 maanden. Een uitstekend […]
ASBACH-KOFFIE
Een rijk mengsel van koffie, room en > Weinbrand. Bij het zetten wordt de Asbach Uralt in brand gestoken en met sterke koffie geblust.
