Kruidenbrandewijn naar recept van de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Friese distillateurs maken momenteel, naar talloze recepten, de succesvolste beerenburgers. Het scala loopt uiteen van zeer bittere tot wat zachtere, gezoete typen. Geliefd opwarmertje onder watersporters.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
BÉNÉDICTINE
Normandische kloosterlikeur uit het benedictijnenklooster in Fécamp. De naam is een verkorte versie van Bénédictine ad majorum dei gloriam; ‘Bénédictine ter meerdere glorie van God’. Volgens een geheime formule gemaakt van een groot aantal kruiden uit de gehele wereld.
BESSENJENEVER
Bekende Nederlandse vruchtenlikeur (oorspronkelijk een laaggradige jenever) waarbij neutrale alcohol is gecombineerd met het sap van zwarte en rode bessen. Vaak kortweg ‘bessen’ of ‘rood’ genoemd.
BESTNAT
Zie > moutwijn.
BIANCO SARTI
Italiaans bitter; een met oranje- en sinaasappels gearomatiseerde, zwak alcoholische mixdrank met 6,0 procent alcohol.
BIER
Alcoholische drank van graan, hop, gist en water. De graancomponent bestaat meestal uit gerst of tarwe; soms uit maïs, rijst of andere grondstoffen. De oernaam van bier is het Oud-Nederlandse beo. In het Oud-Germaans heette gerst brewwo. Bier kan ook zijn afgeleid van brier, waaruit het woord ‘brouwen’ is ontstaan. Het Franse bière en het […]
BIERESTAFETTE
Wedstrijd tussen twee groepen bierdrinkers, met het doel zo snel mogelijk een bepaalde hoeveelheid bier achterover te slaan.
BIERPUL
Bierglas of -beker met een oor, voor het drinken van pils of streekbieren. Er zijn pullen van 1, 2,5 en 5 dl en zelfs van 1 l, in verschillende modellen gemaakt van glas of aardewerk en al dan niet bewerkt of beschilderd.
BISHOP
Soort > grog op basis van > ale of donker bier en aangevuld met vruchten. Soms warm geschonken.
BISSCHOP
Gekruide en gesuikerde warme rode wijn (zie ook > kardinaal).
BITTER
1. Engelse benaming voor een goedgehopte > ale, overwegend van het vat getapt. Hoewel deze bitters qua karakter sterk uiteenlopen, hebben ze alle een hoog hopgehalte. 2. Aanduiding voor bittere alcoholische dranken die oorspronkelijk bedoeld waren als medicijn. Het gaat om 30-procent dranken van > gemacereerde wortels, vruchten, schillen en bloemen, die doorgaans worden gebruikt […]
BITTERE-LIJDENSTROOST
Een likeur die vroeger wel geserveerd werd aan teleurgestelde dames die overmand waren door smart. Belangrijkste grondstoffen zijn > cognac, > bitters, Caribische oranjeappels en specerijen.