Lijkt nog het meest op de Amerikaanse > ryewhiskey of op de Ierse > whiskey. Canadian whisky wordt, net als de Schotse, zonder ‘e’ geschreven.
Glossarium Dranken
Dit glossarium geeft, in alfabetische volgorde, kernachtige beschrijving en van bijna duizend dranken, zoals likeuren, gedistilleerd, bieren, waters en trendy drankjes. De beschrijvingen, en de uitleg van technische termen die eveneens zijn opgenomen, zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden. Een pijltje > in de tekst verwijst naar een ander trefwoord in de lijst; indien van belang staat voor de verklarende tekst, afgekort en tussen haakjes, uit welk land het begrip afkomstig is. De sleutel voor die afkortingen: (B) België, (D) Duitsland, (F) Frankrijk, (GB) Groot-Brittannië, (H) Hongarije, (I) Italië, (MEX) Mexico, (O) Oostenrijk, (P) Portugal, (S) Spanje, (USA) Verenigde Staten van Amerika.
WHISKY, SCHOTSE-
Meestal een menging van neutrale graanwhisky en > malt whisky.
WHISKYLIKEUR
Schotland produceert een aantal likeuren met > whisky als basis. Veruit de belangrijkste is > drambuie, waarvan de naam uit het Gaelic komt: an dram buidheach, ‘de drank die voldoening geeft’. Andere bekende whiskylikeuren zijn > glen mist en de Ierse Bailey’s Irish cream.
WIJNAZIJN
Azijn die verkregen wordt door de microbiologische verzuring van wijn. Topproduct is de Italiaanse > Aceto balsamico, gemaakt van het sap van geplette, laatgeoogste druiven van de hellingen rond Modena.
WILHELMUS ORANGE
Een zeer recent uitgebrachte oranjelikeur, ter stimulering van het supporterslegioen van het Nederlands voetbalelftal. De drank is oranje (getrokken van oranjeappels en oude distillaten). Alcoholgehalte 24 procent.
WILLIAMSBIRNENBRANNT
Zwitsers-Duitse benaming voor het kleurloze en droge distillaat van de Williamspeer, de > eau de vie de poire.
WITBIER
Variant van het Duitse > Weissbier, gebrouwen in België en Nederland. Bleek, hooggegist bier waarvoor meer dan 50 procent tarwe is gebruikt. Wordt vaak geserveerd met een schijfje citroen.
WITTEKE
Vlaamse benaming voor > jenever.
WODKA
Zie > VODKA
WORMWOOD BRANDY
Engelse imitatie van > absint.
WORT
1. Bij de bierbereiding een flauwzoet aftreksel van > mout; een gezoet en gehopt beslag dat gereed is voor de gisting van bier. 2. Bij de whiskybereiding de vloeistof waarin gemoute en ongemoute granen met behulp van water tot een beslag zijn gemaakt.
X.O. (Extra Old)
Aanduiding op het etiket van een langdurig op fust gerijpte > cognac.