Koffie waaruit de cafeïne is verwijderd.
Glossarium Koffie
Ons woord ‘koffie’ komt van de Latijnse naam voor het plantengeslacht Coffea. Dat hoort tot de familie der Rubiaceae, die ruim honderd geslachten en zesduizend soorten omvat; de meeste zijn tropische bomen en struiken. Alle Coffea-soorten zijn houtig, maar variëren van kleine struiken tot bomen van meer dan 10 m hoog. Voor de koffiedrinker zijn er binnen het geslacht twee belangrijke en twee wat minder belangrijke soorten. C. arabica produceert de arabicaboon: leverancier van een kwaliteitskoffie die als enige puur (dus niet in een melange) wordt gedronken.
Van C. robusta komt de robustaboon, die vaak in melanges wordt verwerkt. De twee minder belangrijke soorten zijn C. liberica en C. excelsa, die respectievelijk liberica- en excelsabonen leveren. Arabicakoffie wordt vooral verbouwd in Brazilië en Colombia. Het is een grote struik met donkergroene, ovale bladeren. Ook de bessen zijn ovaal en bevatten twee afgeplatte zaden. Robustakoffie komt van een forse struik, of kleine boom, die ruim 10 m hoog kan worden.
De bessen zijn rond; de zaden ovaal en iets kleiner dan die van de arabica. De robustaplant wordt verbouwd in West- en Midden-Afrik a, Zuidoost-Azië en ook wel Brazilië. Libericabomen zijn sterk en worden tot 18 m hoog. Ze hebben grote, leerachtige bladeren; ook de bessen en bonen zijn fors. Libericakoffie wordt verbouwd in Maleisië en West-Afrika. Tegenwoordig bestaat ongeveer 70 procent van de wereldproductie uit arabicakoffie. Het aandeel van robustakoffie wordt echter steeds groter, voornamelijk door de betere oogsten
CAFETIÈRE (French press)
Verwarm de pot, doe hierin de grofgemalen koffie, voeg heet water toe, roer even en druk het filter (van roestvrij stalen gaas) naar beneden om het koffiedik van de drank te scheiden. Wacht een aantal minuten om de koffie te gaan nuttigen anders wordt het erg slappe koffie.
COLOMBIA
De grootste producent van kwaliteitskoffie: fluweelachtig, aromatisch en met een krachtige smaak. Colombiaanse koffie is een van de weinige oorspronkelijke koffiesoorten die over de hele wereld onder de eigen naam worden verkocht.
CON PANNA
Espresso met slagroom noemen ze een Con Panna.
COSTA RICA
Produceert een van de beste koffiesoorten ter wereld, de Tarrazu. Deze heeft een lichte, pure smaak en een verrukkelijk aroma. In Costa Rica worden uitsluitend arabicabonen verbouwd. De teelt van robusta is verboden. Cuba De beste Cubaanse koffiesoort is Turquino of Extra Turquino. Dit zijn overigens geen streek- maar kwaliteitsaanduidingen. De koffie heeft een pure […]
DOMINICAANSE REPUBLIEK
De beste streek van dit land is Barahona, maar ook in Juncalito en Ocoa wordt uitstekende koffie verbouwd. De soorten, die soms Santa Domingo worden genoemd, zijn lekker en mild, met een goede zuurgraad en een fijn aroma.
DROESBAK
Een opvangbak voor koffiedik/droesem noemen ze een droesbak.
DROGE METHODE
Methode om door het drogen en pellen van de bessen de koffieboon te winnen.
ECUADOR
Producent van robusta- en arabicakoffie, met weinig body en daardoor uitstekend geschikt voor melanges.
EKO
Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Boeren gebruiken geen genetische modificeerde zaden en veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze. Over het algemeen zijn biologische producten net zo gezond en veilig als niet-biologische producten. De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op behoud van […]
EL SALVADOR
Het land produceert evenwichtige, weinig opvallende koffiesoorten. Duitsland neemt 35 procent van de beste bonen af. De smaak is licht, aromat isch, puur en enigszins zuur. De bekendste merknaam is Pipil.
ESPRESSO AMERICANO
Een normale gezette espresso, verdund met heet water. De Americano is dankzij haar zachte en milde smaak een zeer populaire koffiesoort.