Koffieland met een grote toekomst. Het produceert alle vier soorten: robusta, arabica, liberica en excelsa. De smaak is tamelijk vol en enigszins pittig.
Glossarium Koffie
Ons woord ‘koffie’ komt van de Latijnse naam voor het plantengeslacht Coffea. Dat hoort tot de familie der Rubiaceae, die ruim honderd geslachten en zesduizend soorten omvat; de meeste zijn tropische bomen en struiken. Alle Coffea-soorten zijn houtig, maar variëren van kleine struiken tot bomen van meer dan 10 m hoog. Voor de koffiedrinker zijn er binnen het geslacht twee belangrijke en twee wat minder belangrijke soorten. C. arabica produceert de arabicaboon: leverancier van een kwaliteitskoffie die als enige puur (dus niet in een melange) wordt gedronken.
Van C. robusta komt de robustaboon, die vaak in melanges wordt verwerkt. De twee minder belangrijke soorten zijn C. liberica en C. excelsa, die respectievelijk liberica- en excelsabonen leveren. Arabicakoffie wordt vooral verbouwd in Brazilië en Colombia. Het is een grote struik met donkergroene, ovale bladeren. Ook de bessen zijn ovaal en bevatten twee afgeplatte zaden. Robustakoffie komt van een forse struik, of kleine boom, die ruim 10 m hoog kan worden.
De bessen zijn rond; de zaden ovaal en iets kleiner dan die van de arabica. De robustaplant wordt verbouwd in West- en Midden-Afrik a, Zuidoost-Azië en ook wel Brazilië. Libericabomen zijn sterk en worden tot 18 m hoog. Ze hebben grote, leerachtige bladeren; ook de bessen en bonen zijn fors. Libericakoffie wordt verbouwd in Maleisië en West-Afrika. Tegenwoordig bestaat ongeveer 70 procent van de wereldproductie uit arabicakoffie. Het aandeel van robustakoffie wordt echter steeds groter, voornamelijk door de betere oogsten
FILTERMETHODE
Koffiezetmethode, uitgevonden door de Fransman M. de Belloy. Het hete water wordt langzaam op gemalen koffie in een papieren filter geschonken. Het water sijpelt door de koffie en druppelt door het filter in pot of kan.
FRENCH COFFEE
Dezelfde werkwijze als bij Irish coffee, alleen wordt de whisky vervangen door Grand Marnier Rouge en blijft de suiker achterwege.
GALAPAGOS EILANDEN
Productie-gebied met ongewone, unieke koffie van hoge kwaliteit; biologisch verbouwd en rijk van zoete rinsheid.
GESCHIEDENIS KOFFIEHUIS
Het koffiehuis was in de 17e en 18e eeuw dé ontmoetingsplaats voor intellectuelen, schrijvers, dichters, maar ook voor het gewone volk. Hoewel er koffie werd geschonken, was vooral ‘de ontdekking van het bijeenzijn’ de grote succesfactor. In veel Europese landen bestond een koffiehuis-cultuur. Dat wil zeggen dat mensen naar een koffiehuis gingen om daar onder het genot […]
GISTINGSPROCES
Het laten gisten van het restant aan vruchtvlees om dit vervolgens met water te kunnen wegspoelen. Zie ook ‘Natte methode’.
GOOSENECK POUR OVER KETTLE
Van Amsterdam en Parijs tot aan New York: pour over coffee en -thee is helemaal hip bij de liefhebbers! Geniet nu ook thuis van deze populaire, handgezette koffie en thee met de in RVS uitgevoerde Espressions ‘’Gooseneck Pour Over Kettle’’. De Gooseneck is zeer gemakkelijk in gebruik en beschikt over een speciale zwanenhalsuitloop voor het uiterst consistent opschenken van […]
GUADELOUPE
Door de toegenomen productie van suikerriet en bananen en de schade die een orkaan in 1966 aanrichtte aan de koffiebomen, exporteert Guadeloupe bijna geen koffie meer. De beste kwaliteit heet Bonifieur.
GUATEMALA
De arabicabonen zorgen in dit land voor een voortreffelijke koffie. De SHB (strictly high bean) is een van de beste soorten. Ze heeft een volle smaak en een evenwichtige zuurgraad.
HAÏTI
Produceert goede, biologisch verbouwde koffie, hoewel de kwaliteit niet constant is. Haïtiaanse koffie is zwaar en vol van smaak, heeft een lage zuurgraad en is redelijk mild
HAWAII
De smaak van Hawaiiaanse koffie is rijk, bijna nootachtig en heeft veel body. De mooiste koffieboon is de Kona.
HEMILEIA VASTRATIX BERKELEY
Schimmel die de koffiebladziekte veroorzaakt. Zie ook ‘Bladroest’.