Koperkleurig aftreksel met een zeer zachte uitgesproken smaak en een heerlijk aroma.
Glossarium Thee
Voordat het woord ‘thee’ in de Nederlandse taal werd opgenomen, werd het theeblad tcha, cha of tee genoemd. De Nederlandse naam is afgeleid van het woord te uit het dialect van Amoy, een havenstad in de Chinese provincie Fujian – een gevolg van het contact tussen Nederlandse koopvaarders uit de 17de eeuw en het scheepsvolk in de haven van Amoy. Omdat de Nederlanders als eersten thee naar Europa brachten, werd ‘onze’ naam voor het product in veel talen overgenomen. Thee is de meest gedronken drank ter wereld. Bekend zijn de Japanse theerituelen; we weten ook hoezeer de Engelsen ‘s middags hechten aan hun thee met melk. En hoeveel Nederlanders beginnen de dag niet met een kopje thee? Ofschoon het aantal echte tearooms in onze streken door het jachtige bestaan sterk is afgenomen, is het product thee niet meer uit de horeca weg te denken.
SENCHA (Japan).
Grove thee voor dagelijks gebruik. Helder, sprankelend aftreksel met een verfijnde Japanse smaak. Rijk aan vitamine C.
SHU HSEIN (China).
Losse gedraaide reepjes blad. Ze geven een helder oranjebruin aftreksel met een zachte, wat kruidige smaak.
SICHUAN IMPERIAL (China).
Zwarte thee van fijne, puntige blaadjes. Diepgekleurd met een zacht aroma en een mooie, bijna zoete smaak.
SOUCHONG (S)
Veel Chinese gerookte theeën worden Souchong genoemd. Door het in de lengte rollen van de grote bladeren ontstaan rafelige stukken.
SPECIAL FINEST TIPPY GOLDEN FLOWERY ORANGE PEKOE (SFTGFOP)
De allerbeste FOP.
SUPER FINE DUST (SFD)
SUPER RED DUST (SRD)
TAIPING HOUKUI (China).
Groene thee. De rechte puntige bladeren zorgen voor een aftreksel met een heerlijke orchideeënsmaak.
TALOON (Indonesië).
Javaanse bladthee met veel gouden puntjes. Smakelijk en aromatisch.
TEMI (India).
Traditionele Darjeelingachtige thee met mooie blaadjes en veel gouden puntjes. Geurig, fruitig en met een bijna honingachtige smaak.
THEEPOTTEN, DE GESCHIEDENIS
In de vroegste Chinese geschiedenis van het theedrinken werden de bladeren in open pannen gekookt. In de Ming-dynastie was deze methode van theezetten niet goed genoeg meer. Het werd een gewoonte om de bladeren te laten trekken in heet water, in plaats van het water tegelijk te koken. Om de hitte van het water vast […]