Het tegengestelde van ‘mooie, levendige schenk’.
Glossarium Thee
Voordat het woord ‘thee’ in de Nederlandse taal werd opgenomen, werd het theeblad tcha, cha of tee genoemd. De Nederlandse naam is afgeleid van het woord te uit het dialect van Amoy, een havenstad in de Chinese provincie Fujian – een gevolg van het contact tussen Nederlandse koopvaarders uit de 17de eeuw en het scheepsvolk in de haven van Amoy. Omdat de Nederlanders als eersten thee naar Europa brachten, werd ‘onze’ naam voor het product in veel talen overgenomen. Thee is de meest gedronken drank ter wereld. Bekend zijn de Japanse theerituelen; we weten ook hoezeer de Engelsen ‘s middags hechten aan hun thee met melk. En hoeveel Nederlanders beginnen de dag niet met een kopje thee? Ofschoon het aantal echte tearooms in onze streken door het jachtige bestaan sterk is afgenomen, is het product thee niet meer uit de horeca weg te denken.
VLOKKERIG
Beschrijving van de vorm van de theeblaadjes.
VOL/KRACHTIG
Een goede smaak dankzij een sterk aftreksel.
WITTE THEE
Witte thee wordt op zeer beperkte schaal geproduceerd in China en Sri Lanka. De jonge knopjes worden geplukt voordat ze opengaan, vervolgens verflenst om het natuurlijke vocht te laten verd ampen en ten slotte gedroogd. De gekrulde knopjes hebben een zilverachtige kleur (ze worden daarom ook wel ‘witpunt’ genoemd) en geven een zeer licht, strokleurig, […]
XINYANG MAOJIAN (China).
Mooie stevige reepjes handgerold blad. Geeft een oranjegroen aftreksel met een fris aroma en een zachte smaak.
YIN ZHEN (China).
Witte thee van jonge knopjes vol zilverwitte haartjes. De blaadjes worden slechts twee keer per jaar geplukt en geheel met de hand verwerkt. Duur maar verrukkelijk. Vanwege zijn zilverkleur wordt witte thee ook wel verkocht als Silvery Tip Pekoe, China white of Fujian White
YUNNAN (China).
Zwarte blaadjes met veel gouden knoppen. Een uitgesproken wat peperachtig aftreksel met een verkwikkend aroma.
ZACHT/ROND
Het tegengestelde van benamingen als ‘groenig’ en ‘ruw’.
ZEER REGELMATIGE STRUCTUUR (bij Fannings/Fines)
De voor de zakjesthee gebruikte bladeren zijn niet stoffig.
ZULUTHEE (Zuid-Afrika).
Zwarte thee met een fris, energiek aftreksel.
ZWARTE THEE
Zwarte thee ontstaat uit een bewerkingsgang met als belangrijkste fasen verflensen, rollen, fermenteren en vuren (drogen). De blaadjes worden daardoor zwart en krijgen hun herkenbare theegeur.
