Koperkleurig aftreksel met een sterke, volle, iets aardse smaak.
Glossarium Thee
Voordat het woord ‘thee’ in de Nederlandse taal werd opgenomen, werd het theeblad tcha, cha of tee genoemd. De Nederlandse naam is afgeleid van het woord te uit het dialect van Amoy, een havenstad in de Chinese provincie Fujian – een gevolg van het contact tussen Nederlandse koopvaarders uit de 17de eeuw en het scheepsvolk in de haven van Amoy. Omdat de Nederlanders als eersten thee naar Europa brachten, werd ‘onze’ naam voor het product in veel talen overgenomen. Thee is de meest gedronken drank ter wereld. Bekend zijn de Japanse theerituelen; we weten ook hoezeer de Engelsen ‘s middags hechten aan hun thee met melk. En hoeveel Nederlanders beginnen de dag niet met een kopje thee? Ofschoon het aantal echte tearooms in onze streken door het jachtige bestaan sterk is afgenomen, is het product thee niet meer uit de horeca weg te denken.
HOUJICHA (Japan).
Lichtbruine geroosterde blaadjes. Zeer mild voor de maag.
JADE OOLONG
Een groene thee met de naam jade oolong afkomstig uit Formosa, Taiwan. De Jade Oolong thee wordt steeds meer populair, omdat deze makkelijk te bereiden is en de smaak bij iedere waterhardheid hetzelfde is. De bladeren van de thee zijn grove, donkergroene iets geopende korrels. Hoe meer de bladeren naar donkergroen (bijna blauw) neigen, hoe […]
JAPANSE THEECEREMONIE
Waarom toch wordt wie van wijn drinken een ritueel maakt spottend bejegend, terwijl men de nog veel ingewikkelder Japanse theeceremonie volstrekt serieus neemt? Beide komen immers in wezen op hetzelfde neer. Gezamenlijk iet moois maken het drinken van een bepaalde drank waar men van houdt. Men haalt er dan voor de theeceremonie het Zen-boeddhisme bij, […]
JASMIJN THEE
Jasmijn thee is een groene thee afkomstig uit China. Hoe meer bloesem de thee bevat, hoe eenvoudiger de kwaliteit is. Fijnere soorten kunnen het aroma van de bloesem beter opnemen en behouden. De kwaliteit van deze thee is afhankelijk van de kleur van het blad. Het blad kan donkergroen of bijna zwart zijn, maar ook […]
JIUQU WULONG (China).
Gefermenteerde zwarte thee, die vaak ten onrechte als oolong wordt bestempeld. Fijne stevige blaadjes die een koperrood aftreksel geven. Milde, subtiele en verfrissende smaak.
KARAKTERVOL
Aanduiding van een bijzonder goede thee, die scherp is zonder bitter te zijn.
KAVUZI (Malawi).
Thee van kleine bladeren. Sterk aftreksel met een diepe kleur.
KEEMUN (China).
Dunne zwarte reepjes, vakkundig gemaakt zonder de bladeren te breken. Ze geven een diepbruin aftreksel met een geurige smaak en een verfijnd aroma.
KEEMUN MAO FENG (China).
Zeldzame Keemunthee van handgerolde blaadjes met een subtiele en verfijnde smaak.
KENIAMELANGE (Kenia).
Goede uitgebalanceerde smaak; rijk, roodgouden aftreksel.
KENILWORTH (Sri Lanka).
Mooie, lange en ‘pezige’ blaadjes. De voortreffelijke smaak is vol, krachtig en bijna eikachtig.