Het tegengestelde van benamingen als ‘groenig’ en ‘ruw’.
ZAGOSKIN
Perziklikeur, sloe gin, ananassap, guavesap, lycheesiroop (blend)
ZAÏRE (tegenwoordig Democratische Republiek Congo)
De arabicabonen uit dit land hebben qua kwaliteit een goede reputatie.
ZAMBIA
De beste soorten uit dit land zijn goed tot uitmuntend, met name voor melanges.
ZAPATA
Tequila, witte rum, rode vermout (stir)
ZBÔJNICKIE
Kruisbessenwijn uit het bergachtige Poolse Tymbark. Het is een tamelijk zoete wijn, goudkleurig en aangenaam van smaak. Heeft iets weg van > mede.
ZEER REGELMATIGE STRUCTUUR (bij Fannings/Fines)
De voor de zakjesthee gebruikte bladeren zijn niet stoffig.
ZEEUWSE-BABBELAARLIKEUR
Likeur op basis van het oorspronkelijk recept voor Zeeuwse babbelaars.
ZEPHYR
Wodka, blue curaçao, Parfait amour, dash citroensap (shake)
ZETMEEL TROEBEL
Als bij het maischen niet alle zetmeel is omgezet in suikers kan deze een troebeling in het bier geven. Bij witbier of weizenbier kan dit een gewenst effect zijn, maar voor de meeste andere biersoorten is dit ongewenst. Door goed te controleren, tijdens de eindfase van het maischen, is deze waas te voorkomen door geregeld […]
ZILVERUITJE
Ook wel ‘cocktailuitje’ genoemd. Onmisbaar in de Gibson. Het beste zijn de Franse cocktailuitjes. Ze zijn niet zo zoetzuur als de inheemse variant en doen zelfs wat zoutig aan.
ZIMBABWE
Produceert prima arabica voor de fijnproever. De koffie is zacht en puur en heeft een fruitige smaak.