Ook wel ‘cocktailuitje’ genoemd. Onmisbaar in de Gibson. Het beste zijn de Franse cocktailuitjes. Ze zijn niet zo zoetzuur als de inheemse variant en doen zelfs wat zoutig aan.
ZIMBABWE
Produceert prima arabica voor de fijnproever. De koffie is zacht en puur en heeft een fruitige smaak.
ZIPPARTENBRAND
Een distillaat uit de gedroogde vruchten van de wilde pruimensoort parte of zibarte uit het Schwarzwald.
ZLOTY ROG
Poolse bosbessenwijn met een laag alcoholpercentage.
ZOMBIE
Witte rum, gold rum, donkere rum, orange curaçao, apricot brandy, ananassap, citroensap, grenadine, overproof rum (shake)
ZOMERBOCK
Zomerbock (of zomerbok) is een zomerbier (seizoensbier) van het type bockbier. Het is lichter qua kleur, bitterder en dorstlessender dan de ‘standaard’ bockbieren.
ZOOM
Shortdrinks.
ZOOM
Mix van een basisdrank (distillaat) met honing en slagroom. Kirsch Zoom: kirsch, honing en slagroom mengen. Informatie over MIXOLOGIE
ZOOPER DOOPER
Frangelico, amaretto, bruine crème de cacao, room, ananassap (blend)
ZOUTMANS-ZOET-EN-BITTER
Oud-Hollandse likeur uit een reeks langvergeten soorten. Admiraal Johan Zoutman leverde in 1781, tijdens de Vierde Engelse Oorlog, bij de Doggersbank slag met de Engelse vloot. De zeeslag eindigde onbeslist – voor Zoutman tegelijk een zoete en een bittere ervaring.
ZOUTMOLEN
Molen voor het malen van grof (zee)zout.
ZOUTRANDJE
Logische tegenhanger van het > suikerrandje en een onmisbaar onderdeel van de tequilacocktail Margarita.