Andere term voor distilleren – vocht door verhitting in dampvormige toestand uit een stookketel verwijderen, om het vervolgens in vaatwerk op te vangen.
AFWIJKEND
Vochtig weer, vervuiling en chemische stoffen kunnen leiden tot een afwijkende onaangename smaak.
AGUARDENTE (P)
Distillaat met als hoofdingrediënt wat overblijft na persing van druiven. > Marc. Uit de distillatie ontstaat een blanke vloeistof met een alcoholgehalte van 75 tot 80 procent. Toevoeging van water brengt het stooksel op de vereiste consumptiesterkte van 40 procent.
AGUARDIENTE DE ORUJO (S)
Blank distillaat, helder als water en vurig van smaak, met als hoofdingrediënt hetgeen na de persing van druiven overblijft. Aguardiente de orujo is bijna identiek aan de Portugese, bagaçeira. Gebruikt als digestief na de maaltijd. Sterk alcoholische Spaanse dranken van het type ,marc. In Zuid-Amerika wordt het woord aguardiente gebruikt voor een sterk distillaat van […]
AKVAVIT
Zie Aqua vitae.
ALABAMA FIZZ
Gin, suikersiroop, citroensap, sodawater, takje munt (build)
ALAMBIEK, ALAMBIC, ALEMBIC
Koperen distilleerketel of -kolf van eeuwenoud model. Wordt nog steeds gebruikt bij het distilleren van bijvoorbeeld > cognac en > armagnac. De bij distillatie vrijgekomen dampen gaan door de helm van de distilleerketel via een zwanenhals naar een koeler. De naam alambiek of alembiek is van Arabische herkomst.
ALASKA
Gin, gele Chartreuse (shake)
ALCOHOL
Uit het Arabisch afkomstig woord (al-koh’l) voor wijngeest of ethylalc ohol. Een heldere, kleurloze vloeistof, ontstaan door gisting van suiker. De suiker kan afkomstig zijn van vruchten, honing, suikerriet, enzovoort, of van de omzetting in suiker van zetmeel uit grondstoffen als granen, aardappelen of rijst. Hoewel alcohol geur- en smaakloos is, versterkt hij de geur- […]
ALCOHOLARM BIER
Alcoholarme bieren bevatten een laag alcoholpercentage. Alcoholarm bier mag niet meer dan 1,2% alcohol bevatten. Bieren tussen de 0,2% en 1,2% alcohol worden in Nederland alcoholarm genoemd. Soms wordt bier met een alcoholpercentage in deze range alcoholvrij genoemd, maar dan is het niet in Nederland geproduceerd. In Nederland geldt de bierverordening. Buitenlandse brouwers hoeven zich daar niet aan te houden. Zij mogen […]
ALCOHOLATEN
Alcoholhoudende vloeistoffen met een sterk aromatisch karakter. Ontstaan door > distilleren en > extraheren. In Nederland brengt de firma De Kuyper een reeks alcohols op de markt met een gehalte van 54 tot 75 procent. Ze zijn bestemd voor gebruik in patisserieën en banketbakkerijen en bij de ijsbereiding.
ALCOHOLGEHALTE
Aantal delen zuivere alcohol dat een mengsel bevat bij een temperatuur van 20°C, uitgedrukt in > volumeprocenten.