Het wereldalcoholgemiddelde voor bier zou ongev eer 5,0 volumeprocent zijn. Dat klopt voor het gewone > pilsener in België, Nederland en Duitsland. In Engeland bevat bier meestal 3,5 tot 4,0 procent alcohol. Dat noodt de Brit vaak tot het naar binnen slaan van wat ruimere hoeveelheden.
ALCOHOLVRIJ BIER
Bij dit biertype wordt de hoeveelheid alcohol gedurende het brouwproces op natuurkundige wijze teruggedrongen. Het alcoholrestgehalte ligt meestal beneden de 0,5 procent.
ALCOHOLVRIJ BIER BROUWEN
Volgens het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen mag een alcoholvrij bier hooguit 0,1 volumeprocent alcohol bevatten. Het stamwortgehalte moet minstens 2,2% Plato zijn. Alcoholarm bier moet minstens hetzelfde stamwortgehalte hebben en mag hoogstens 1,2 volumeprocenten alcohol bevatten. Bieren met de benaming “light” moeten tenminste 33% minder calorieën bevatten dan het bier waaraan het refereert.
ALCOLOFIEL
Een fijnproever bij wie het drinken gericht is op de smaakbeleving van de dranken.
ALCOOL BLANC (F)
Letterlijk: blanke alcohol. Franse term voor een kleurloos distillaat dat gemaakt kan zijn van gegist vruchtenpulp of van vruchten die op alcohol zijn gezet, waarna het vocht wordt gedistilleerd.
ALDEHYD(E)
Bij- of oxidatieproduct van de bereiding van alcohol.
ALE
Ale is bier dat vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen wordt. De ingredienten die bij het brouwproces van Ale gebruikt worden zijn nagenoeg hetzelfde als die van pils maar het verschil zit met name in de gerst. Bij Ale bier wordt namelijk naast de gewone gerst ook een deel geroosterde gerst toegevoegd. Hierdoor […]
ALE (GB)
Algemene naam voor bier. In het bijzonder worden er bittere biersoort en mee bedoeld.
ALEXANDER
Gin, bruine crème de cacao, room (shake)
ALL-MALS
Is een relatief nieuw begrip in Amerika. Het betekent letterlijk “Alles mout” en verwijst naar een biertje gebrouwen met uitsluitend gerstemout en dus zonder toevoegsels, zoals ongemoute granen, suikers of moutextract.
ALLEN VALLEY (Sri Lanka).
Mooie bladthee die een zacht aromatisch aftreksel geeft.
ALTBIER
Het Altbier zoals we dat tegenwoordig kennen is amberkleurig en is in smaak verwant aan Engelse pale ales en de Belgische bieren van hoge gisting als Palm en De Koninck. Wel onderscheidt het zich duidelijk van het Keulse bier van bovengisting, Kölsch, dat veel blonder is en een minder bitter aroma heeft. Keulen en Düsseldorf […]