Wodka, Galliano, Southern Comfort, ananassap, sinaasappelsap (shake)
ANGOLA
Ooit een grote koffieproducent. Nu te verwaarlozen en met een onzekere toekomst.
ANGOSTURA
Geneeskrachtig kruidenbitter naar een geheim recept, waarin, rum uit Trinidad, kruiden en specerijen een rol spelen. Wordt wegens de zeer geconcentreerde, bittere smaak uitsluitend druppelsgewijs toegevoegd aan andere dranken om deze een speciaal aroma te geven. Belangrijkste kenmerken: Gerespecteerd en erkend als de leider in aromatische bitters wereldwijd; geen bar of keuken is compleet zonder. Drinks […]
ANISETTE
Zoete likeur met een uitgesproken anijssmaak. Bekend is de anisette van Marie Brizard of in Holland van A. van Wees. Het is een likeur met anijssmaak die in de meeste mediterrane landen wordt geconsumeerd, voornamelijk in Spanje, Italië, Portugal, Turkije, Griekenland, Libanon, Cyprus, Israël en Frankrijk. Het is kleurloos en omdat het suiker bevat, is het […]
ANKER
Oude maat die werd gebruikt in de Nederlandse wijnhandel. een anker komt overeen met 48 flessen wijn. Hoeveel een precies in liters is, is moeilijk te aan te geven. Omdat met er op verschillende plaatsen verschillende betekenissen toekent. De meeste gebruikte hoeveelheid is is 3,8 liter.
APERITIEF
Drankje vóór de maaltijd, om de eetlust op te wekken. Letterlijk: ‘openmaker’, afgeleid van het Latijnse aperitivus dat ‘eetlustopwekkend’ betekent. Een aperitief mag de smaakpapillen niet verlammen; het moet juist de eetlust aanwakkeren.
APFELKORN
Een frisse, fruitige en enigszins zoete appellikeur van Duitse oorsprong, met een alcoholgehalte van 18 procent. Wordt licht gekoeld, ijskoud of > on the rocks gedronken. Een bekende merknaam is Berentzen. In 1758 stichtte Johann Bernhard Berentzen het internationale Berentzen-bedrijf in Haselünne, en het hoofdkantoor is daar nog steeds gevestigd. De lancering van Berentzen Apfelkorn in […]
APOLLINARIS
Duits > mineraalwater. De naam is in Duitsland een soortnaam geworden, net zoals in Nederland > Spa.
APOTHEKER
Cognac, groene crème de menthe, Fernet Branca (build)
APPELLATION D’ORIGINE CONTRÔLÉE (AOC)
Letterlijk: ‘gecontroleerde herkomstbenam ing’. Classificatiesysteem voor Franse wijnen op basis van hun herkomst. Met het systeem garandeert de Franse wetgever de herkomst van een bepaald product. Dat kan wijn zijn, maar ook > eau de vie, groente, vlees, gevogelte, kaas, enzovoort.
APPELWIJN
Beter bekend als > cider
APPLE JACK
Calvados, triple sec, citroensap (shake)