Amerikaanse versie van de Franse > calvados; een droog, kleurloos distillaat van appels en ooit populair bij de Amerikaanse pioniers. Om de smaak lichter te maken hebben moderne applejacks een hoog neutraal alcoholgehalte, hetgeen ten koste gaat van de rijke appelsmaak van weleer.
APPOLLO
Verticale lagertank.
APRICOT BRANDY
Zoete likeur, gebaseerd op brandewijn (of een neutraal distillaat) en gearomatiseerd met zowel verse als gedroogde abrikozen. Van de verse vruchten worden als smaakmaker vooral de pitten gebruikt.
AQUA VITAE
Het Latijnse woord aqua vitae (‘levenswater’) is in het Frans > eau de vie geworden en in het Italiaans aquaviti. Ook de benaming aquavit is er van afgeleid.
ARABICA
Koffie van C. arabica, de soort die de beste kwaliteit levert.
ARABUSTA
Koffie van een kruising tussen C. arabica en C. robusta. Arabustakoffie combineert de gunstige eigens chappen van beide soorten.
ARAK
Sterk Aziatisch distillaat van palmsap, vergiste rijst of rietsuikermelasse. De naam is afgeleid van araq, het Arabische woord voor ‘sap’. Van alle alcoholische dranken is arak waarschijnlijk de soort met de meeste varianten. Beroemd was de > Batavia-arak van Java.
ARMAGNAC
Een van de twee Franse wijndistillaten (de andere is > cognac) met een beschermde herkomstaanduiding of > appellation d’origine contrôlée. Wijndistillaat uit de departementen Gers, Lot-etGaronne en Les Landes, gemaakt op basis van verschillende druivenrassen. Soms omschreven als iets ‘aardser’ en ‘boerser’ dan cognac.
AROMA
Fijne, kenmerkende geur van dranken, vruchten, spijzen, enzovoort. Sommige aroma’s worden in de vorm van essences in de handel gebracht. Meestal gaat het om hooggeconcentreerde extracten van vruchten en planten.
AROMA
De geur van gebrande koffie.
AROMATEN
Welriekende stoffen; specerijen.
ARRACK
De Singalese naam voor > arak. De drank wordt op Sri Lanka gedistilleerd uit de nectar van de kokospalm