Zowel zoete, zoute als andere varianten van sojasaus komen van de (zwarte) bonen/zaden van de sojaplant (Glycine max).Gefermenteerd en met toevoeging van zout en andere ingrediënten, zoals geroosterd tarwemeel, leveren ze ketjap op – een saus die vergelijkbaar is met tabasco en Worcestershiresaus. Sojabonen bevatten 30 tot 45 procent eiwit, 15 tot 20 procent olie […]
- Gestoomde Dim Sum
STERANIJS (paat-kok).
Specerij in de vorm van een achtpuntige ster; belangrijk bestanddeel van > vijfkruidenpoeder.
SZECHWANPEPER (chuen-jiu).
Pittige rode peperkorrels met een aromatische smaak en geur.
TAPIOCAMEEL (woe-tau-fang).
Wasachtige meelsoort, gemaakt uit de tapiocawortel of uit cassave.
TOFU (dou-fu).
Verse kaasachtige ‘wrongel’ van sojabonen. Wordt in blokken verkocht.
VE TSIN (mei-jin).
Veelgebruikte smaakversterker, ook wel MSG (monosodium glutaminaat) genoemd. Allergene stof.
VIJFKRUIDENPOEDER (ng-heun- fang).
Mengsel van vijf gemalen specerijen: anijszaad, venkel, kruidnagel, kaneel en szechwanpeper. (ying-wo). Doorzichtige geleiachtige massa waarmee de salangaan (een Aziatische klipzwaluw) zijn nest afwerkt.
WATERKASTANJE (ma-tai).
Krokante nootachtige vrucht die als groente wordt gebruikt.
WATERSPINAZIE (own-choi).
Knapperige moerasgroente met holle steel.
WINTERMELOEN (dong-kwa).
Ronde, groene en komkommerachtige meloen in verschillende groottes.
WONTONVELLEN (wanton-pei).
Dunne vellen deegwaar, veel gebruikt bij het bereiden van dim sum.
YUNANHAM (wan-nam-fou-tui).
Rauwe ham van topkwaliteit uit de provincie Yunan; lijkt enigszins op Parma-ham.
