Gedroogde witte of zwarte zaden; lijken op karwijzaadjes.
KAIRI
Mango; in de keuken zowel rijp als groen gebruikt.
KANEEL
Bast van de cassiaboom of de gladde bast van de kaneelboom. In stokjes of poedervorm. Kaneel, al een oude specerij, komt van de plant Cinnamomum zeylanicum. De naam is afgeleid van het Italiaanse cannella dat ‘rietje’ betekent en verwijst naar de vorm van de gedroogde binnenkant van de boombast. Deze rolt na het bewerken en […]
KARDAMOM
Zwarte of groene peulen met geurige zwarte zaden. Een kostbare specerij die gebruikt kan worden in zoete en hartige gerechten.
KERRIEBLAD
Heldergroen blad met een enigszins bittere smaak en een sterk aroma.
KESAR
Gedroogde meeldraden van een krokusachtig bolgewas. Kesar geeft aan gerechten een verfijnde smaak en een gele kleur.
KHAS-KHAS
Zaad uit een papaverachtige bol, gebruikt als bindmiddel en smaakmaker; lijkt op maanzaad.
KHEEMA
Gehakt.
KIKKERERWTENMEEL
Meel van kikkererwten voor het bereiden van deeg, beslag, sauzen en brood.
KOKOSCRÉME
Kokoscrème kan gebruikt worden voor het bereiden van talrijke sauzen en het maken van kokosmelk. In de Aziatische keuken wordt kokoscrème niet alleen als vervanger voor melk gebruikt, maar ook als boter en ander vet. Ook geschikt om te gebruiken in soep, om deze minder scherp van smaak te maken. Natuurlijk kunt u deze kokoscrème […]
KOKOSNOOT, KLAPPER (Cocos nucifera).
Enigszins langwerpige, hoekige of ronde vrucht, 10 tot 15 cm lang en doorgaans overdekt met bruine vezels. Deze vezels zijn de middelste laag van de vruchtwand. De buitenste laag is bij het rijpworden al verdwenen; de binnenste laag wordt gevormd door de harde dop van de kokosnoot. Op de noot bevinden zich drie donkere indruksels. Het […]
KOMIJN
De komijnplant (Cuminum cyminum) produceert een van de oudste spece-rijen ter wereld: komijn of djinten. Ze is gevonden in oud-Egyptische grafkelders, waar ze vermoedelijk als grafgift is mee-gegeven. In Egypte was de specerij bekend als tapen. De Grieken noem-den haar kyminon; de Romeinen cuminum. Er is ook wilde, witte komijn (of hofkomijn), maar dat is […]