De zaden van de korianderplant (Coriandrum sativum) worden vermalen tot ketoem-bar (of katumbar); het bladgroen van jonge plantjes wordt in de Marokkaanse, Vietnamese, Indiase en Thaise keuken veel gebruikt als verskruid. De naam koriander komt van koros, het Griekse woord voor ‘wants’; dit heeft te maken met de geur van de plant die zou lijken […]
KRUIDNAGEL
Een kruidnagel is de ongeopende en gedroogde bloemknop van Syzygium aromaticum, een van oorsprong Chinese plant die later is overgebracht naar de Molukken. De tamelijk lage boom behoort tot de familie der Myrtaceae, hij heeft een rechte stam en een dichtbebladerde kroon. De naam ‘kruidnagel’ heeft te maken met de gelijkenis van het zaad met […]
KURKUMA
Ook wel geelwortel genoemd. Geeft kerriepoeders een gele kleur en heeft een karakteristieke houtachtige smaak.
LAL MIRCH
Mengsel van gedroogde en gemalen rode pepers met een zeer scherpe smaak.
LAUNG
Gedroogde oliehoudende bloemknoppen met een sterke smaak en geur; in hun geheel gebruikt of in poedervorm. Een soort kruidnagel.
MAÏSMEEL
Gele meelsoort, gebruikt voor broodsoorten die boven open vuur of op een rooster worden gebakken. Ook bekend als makka.
MAKKA
Maïsmeel.
MARIAL
Gedroogde vrucht van de kokospalm met wit vruchtvlees en kokosmelk. In de Indonesische keuken ook bekend als klapper.
MASALA
Gemengde specerijen met veel komijn; lijkt op kerriepoeder. Wordt ook veel in de Surinamese keuken gebruikt.
MASAR DAL
Rode linzen.
MEETHE NEAM KE PATTE
Heldergroen blad met een lichtbittere smaak en een zeer sterke, geprononceerde geur.
METHI
Zaadjes met een enigszins bittere, lavasachtige smaak.