Lichte toostjes van tarwemeel, meestal gebruikt als soepgarnituur.
FUGU
Giftige kogelvis.
FUKI
Groot hoefblad.
FUTO-
MAKI Grote rol.
FUTOMAKI
Dikke sushirollen
GINNAN
Nootjes van de boom Gingko bilboa.
GLASNOODELS
In Nederland, China en Indonesië zijn we gewend dat glasnoedels dunne, een beetje doorzichtige noodles zijn, gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Maar feitelijk kunnen glasnoedels ook worden gemaakt van het zetmeel uit yam, (zoete) aardappel of bijvoorbeeld cassave en dik, breed of plat zijn. Van zetmeel wordt een slurrie gemaakt die wordt verwarmd tot een […]
GOBO
Kliswortel; wordt in Japan vaak als groente gegeten.
GOHANMONO
Rijstgerechten.
GOMA
Geroosterd sesamzaad, zowel zwart als wit. Gebruikt als specerij.
GOMA-ABOERA-SESAMOLIE
Japanse sesamolie; een zeer geurige notenolie. Sesamolie is een volledig plantaardige olie afkomstig van sesamzaadjes van de sesamplant. Men is niet zeker wat de originele oorsprong van de plant is, men vermoedt Zuid-India maar het verhaal van Ali-Baba (Sesam, open U, naar analogie van de fruitkokon waarin de sesamzaadjes zitten aan de plant), zaait verwarring… Sesam heeft […]
GOMADARE (JAPANSE SESAMSAUS)
Gomadare (Japanse sesamsaus): Japanse sesamsaus, Japanse dipsaus voor shabu shabu, shabu shabu saus, sesame sauce, goma dare. Let op, er is ook: Japanse sesame dressing: goma su. Goma betekent sesamzaad en dare betekent saus, gomadare is dus een saus van gemalen sesamzaadjes (nerigoma) met meestal ook dashi, sojasaus, sesamolie, mirin, sake, rijstazijn en soms ook […]