Frisse, scherpsmakende wortelsoort die als specerij wordt gebruikt, zowel afzonderlijk als in kruidenmengsels en -pasta’s.
Oosterse keuken
De Oosterse keuken is zéér gevarieerd en verdeeld naar geografische ligging en klimaat. Ook cultuur en religie bepalen mede de samenstelling van de voeding in Verre Oosten. Als basisingrediënten gebruikt de Oosterse keuken vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild, waarvan alle delen gebruikt en verwerkt worden. Verder vormen groenten een groot deel van de maaltijd, aangevuld en op smaak gebracht met een keur aan verse kruiden en al dan niet gemengde specerijen. Deze hebben niet alleen een smaakfunctie maar ook een conserverende werking. De benodigde eiwitten in de voeding zijn afkomstig uit het assortiment vis , schaal- en schelpdieren, gevogelte, vlees en wild en eieren; de koolhydraten voornamelijk uit graanproducten, waaronder vooral rijst.
AEGEMONO
Gefrituurde gerechten.
AGABI
Abaloneschelp.
AGE
Gefrituurde tofoe.
AINAME
Ainame: Forel
AJI
Aji: Horsmakreel.
AJI-NO MOTO
Japanse naam voor de smaakversterker MSG, beter bekend als ve-tsin.
AJOWAN
Scherp smakende zaden, gebruikt in groentegerechten en deegwaren; wordt ook wel ajwain genoemd.
AJWAIN
Ajowan.
AKA MISO
Roodachtige miso.
AKA TÓGARASHI
Rode pepersaus
AKAGAI
Arkschelp(genus Arca).