Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw. Deze vorm van kabeljauw wordt ook wel rotsvis genoemd. Een bekend gerecht met bakkeljauw is het broodje bakkeljauw.
BAKSODA
Baksoda is een soort rijzend bakpoeder. Het wordt veel bij de bereiding van roti gebruikt.
BAKWAN
In olie gebakken versnapering.
BALSAMICO AZIJN
Balsamico is een dikke stroperige azijn die bereid wordt op basis van Trebbiano-druiven, die groeien in Noord-Italië. Het druivensap wordt eerst ingekookt waardoor een groot deel van het vocht verdampt. Azijn die de naam Aceto Balsamico mag dragen is tenminste 12 jaar gerijpt in houten vaten, maar kan ook meer dan honderd jaar oud zijn. […]
BAMBOE
Reboeng.
BAMBOE SCHEUTEN (jok-shun)
De jonge spruiten van de tropische bamboeplant.
BAMBOESCHEUTEN
Veelgebruikte groente in de Thaise keuken, vaak ook als soepgarnituur. Verse scheuten moeten lang koken.
BAMBOESPRUITEN (shoots).
Veelal gesneden in blik verkrijgbaar.
BAMBOOSHOOTS
Bambooshoots zijn jonge bamboescheuten.
BAMI (JAVAANS)
De in Suriname gebruikelijke bami (tjauw min) wordt gemaakt van Chinese mie of spaghetti. De typisch Surinaamse smaak komt door het gebruik van de bami Trafasie kruidenmix. De mie wordt gegaard samen met een laos ( naar gember smakende wortel) en een beetje olie. Als de mie is afgekoeld, wordt het bebakken samen met knoflook […]
BANA
Bana is het Surinaamse woord voor banaan. Een ‘groenbana’ is groen en niet rijp en is daarom geschikt om lang gekookt te worden, een ‘géribana’ is geel en ietwat rijper dan een groenbana en is daarom geschikt om snel gekookt te worden en blakabana is zwart, rijp en zoet en daarom uiterst geschikt om gebakken […]
BANANENBLAD
Wordt gebruikt om producten in te bereiden of gerechten in te serveren. Zeer decoratief.