De coca is een van de beroemdste koeken in Catalonië. Vooral rond de tijd van Sant Joan zijn ze in alle etalages van de bakkers te vinden. De koek is er in tal van vormen, zowel zoet als hartig, van de populaire coca de recapte, belegd met geroosterde groeten, tot de zoete coca de vidre. […]
Spaanse keuken

Pealla
Ruim gebruik van olijfolie, knoflook, diverse soorten uien dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de uit vele regio bestaande Spaanse keuken. De Spaanse keuken is uitgebreider dan wat bij de meeste mensen bekend is. Helaas weten niet veel mensen de gastronomische verschillen van de Spaanse regio’s. Zoals de Baskische, de Catalaanse of de Galicische keuken. Er zijn zoveel regio’s in Spanje met allemaal hun eigen regionale keuken. En ze hebben allemaal een overvloed van ingrediënten. Diepvries of voorverpakt eten wordt zelden verkocht, over het algemeen is vers, zelfs in de grote steden. Brood wordt bijna bij elke maaltijd gegeten, net als wijn. Spanje is namelijk het op 2 na groot wijnproducent ter wereld. In deze Glossarium Spaanse keuken kunt veel over ingrediënten van de Spaanse keuken vinden. Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur. Klassieke Spaanse recepten. En natuurlijk informatie over Spaanse wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Heeft u ook iets wat u vindt wat hierbij hoort te staan laat het ons weten.
CREMA CATALANA
Crema catalana is een bekend Spaans toetje uit de streek van Catalonië. Volgens sommigen is crema catalana de voorloper van de Franse crème brûlée. Spaans: Crema catalana Catalaans: Crema catalana
CUARENTA Y TRES
Spaanse kruidenlikeur van 43 verschillende kruiden. Oogt goudkleurig en doet denken aan > chartreuse.
ESPETEC
Herkomst: Spanje Hoofdbestanddelen: mager varkensvlees, vet spek Toevoegingen: peper, cayennepeper, pekelzout Natuurdarm: dunne varkensdarm Bereiding: verkleinen – mengen – afvullen – rijpen – drogen Structuur: rechte worst, grof (5 mm) Bijzonderheden: de ontstane witte schimmel geeft het product extra aroma
FABADA ASTURIANA
Fabada Asturiana, is een van de meest populaire Spaanse gerechten. Fabada Asturiana is een stevige warming stoofpot van bonen en worsten. Van oorsprong komt dit gerecht uit het Prinsdom Asturië, in
FINCA PASCUALETE TORTA (Spanje)
Finca Pascualete Torta is een unieke, bekroonde, handgemaakte kaas uit Spanje. Hij wordt gemaakt van rauwe schapenmelk door de Finca Pascualete kaasfabriek in Zuidoost-Spanje. Finca Pascualete Torta is een gevoelige, zeer romige goed gedefinieerde kaas met een hint van wilde bloemen. Er worden 60 dagen gereserveerd om het te laten rijpen. De smaak is delicaat, […]
FRUTAS (VRUCHTEN/FRUIT) VERTALINGEN (ES/NL)
Albaricoque abrikoos Arándano bosbes Cereza kers Ciruela pruim Frambuesa framboos Fresa aardbei Fruta del tiempo vers fruit Frutal fruitboom Granada granaatappel Grosella aalbes Grosella casis zwarte bes Guayaba guave Higo vijg Higo chumbo cactusvijg Kiwi kiwi Lima limoen Limón citroen Mandarina mandarijn Mango mango Manzana appel Melocotón perzik Melón meloen Membrillo kweepeer Naranja sinaasappel Níspola […]
GALICISCHE EMPANADA
De Galicische Empanada is een traditioneel recept van de Galicische keuken, zoals de naam al doet vermoeden. Maar tegenwoordig kunt je overal een soort Galicische taart vinden. Het is een eenvoudig te bereiden en ideaal voor een lunch of diner, zeer voedzaam en echt heerlijk gerecht. De naam zelf komt van het Spaanse werkwoord “empanar”, […]
GAMBAS AL AJILLO (GARNALEN IN KNOFLOOK)
Gambas al ajillo (garnalen in knoflook) is een eenvoudig Spaanse gerecht dat enorm populair is in het zuiden van Spanje als onderdeel van tapas. In sommige gevallen wordt het gerecht zelfs geserveerd als hoofdgerecht. De belangrijkste ingrediënten zijn garnalen, knoflook en olijfolie. Gambas al Ajillo, een iconisch gerecht uit de Spaanse keuken, staat bekend om zijn eenvoudige, […]
GAZPACHO
Het is een van de klassieke koude soepen die op een zomerse dag even verfrissend smaken als vruchtensap. Het is ontstaan in de zuidelijke regio’s van het Iberisch schiereiland en verspreidde zich naar andere gebieden. Gazpacho wordt dan veel gegeten in Spanje en Portugal , vooral tijdens hete zomers, omdat het verfrissend en koel is. […]
GENEROSO
Generoso is een type versterkte wijn die typisch en uniek voor Spanje. De wijn wordt geproduceerd in de D.O.’s van Condado de Huelva, Jerez, Montilla-Moriles en Manzanilla. De wijn heeft zorgvuldig geselecteerde druivensoorten als basis en wordt gemaakt met behulp van traditionele biologische vergistingsmethodes. Het alcoholgehalte is altijd hoger dan 15%.
GEVULDE CANNELLONI MET BECHAMELSAUS
Gevulde cannelloni met bechamelsaus is een typische gerecht uit Catalonië. De cannelloni worden vooral in het weekend en tijdens bepaalde feestdagen samen met de familie gegeten. Bijvoorbeeld voor Sant Esteve, de tweede Kerstdag in Catalonië, zijn er veel families die de resten van het vlees van het kerstdiner gebruiken om de vulling van de cannelloni […]
