Holandas is een in Spanje geproduceerde alcoholische drank met een alcoholpercentage van 65 tot 70 procent. De drank was oorspronkelijk voor de Nederlandse markt bestemd. Nu vormt het de basis voor de meeste middenklassers onder de Spaanse distillaten.
Spaanse keuken

Pealla
Ruim gebruik van olijfolie, knoflook, diverse soorten uien dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de uit vele regio bestaande Spaanse keuken. De Spaanse keuken is uitgebreider dan wat bij de meeste mensen bekend is. Helaas weten niet veel mensen de gastronomische verschillen van de Spaanse regio’s. Zoals de Baskische, de Catalaanse of de Galicische keuken. Er zijn zoveel regio’s in Spanje met allemaal hun eigen regionale keuken. En ze hebben allemaal een overvloed van ingrediënten. Diepvries of voorverpakt eten wordt zelden verkocht, over het algemeen is vers, zelfs in de grote steden. Brood wordt bijna bij elke maaltijd gegeten, net als wijn. Spanje is namelijk het op 2 na groot wijnproducent ter wereld. In deze Glossarium Spaanse keuken kunt veel over ingrediënten van de Spaanse keuken vinden. Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur. Klassieke Spaanse recepten. En natuurlijk informatie over Spaanse wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Heeft u ook iets wat u vindt wat hierbij hoort te staan laat het ons weten.
IDIAZABAL (Spanje).
Ook wel bekend als Urbia. Harde, lichtgerookte schapenmelkse kaas uit het Spaanse Baskenland. De smaak is vrij zout en ook de toegevoegde bergkruiden doen zich gelden.
IN HET RESTAURANT – EL RESTAURANTE
En el restaurante ( in het restaurant ) Desayuno ontbijt (ca. 08.00 uur ) Almuerzo laat ontbijt, lunch (ca. 10.00-11.00 uur) Comida middagmaal (ca. 13.00-15.00 uur ) Merienda tussendoortje (ca. 18.00 uur ) Cena (Sopar) avondeten (ca. 21.00-23.00 uur El restaurante – ( in het restaurant ) Cubiertos Bestek Cuchara Lepel Cuchillo Mes Tendor Vork […]
JERIÑACS
Spaanse > coñac uit het sherrygebied. Wordt in Spanje betiteld als jeresanos of jeriñacs – een samentrekking van jerez (sherry) en coñac (cognac).
KNOFLOOK (Allium sativum).
Knoflook (Allium sativum) behoort tot de uien familie, net als bieslook en prei. Het is een bolgewas en de bol (met daarin de knoflooktenen, die ieder omhuld zijn door dunne papierachtige vliesjes) is het onderdeel van de plant dat gebruikt wordt om te eten. Een sterke en karakteristieke geur en smaak heeft knoflook. Verse knoflook […]
LA BREÑA (Spanje).
Geitenmelkse kaas uit een bergachtige Spaanse landstreek.
LOMO IBÉRICO
Herkomst: Spanje. Hoofdbestanddelen: lendeappel van het Ibéricovarken. Toevoegingen: pekelzout, chili-peper, paprika. Vorm: langwerpig model. Bereiding: droogzouten – kruiden – rijpen – drogen. Snit: ovaal mager varkensvlees met zichtbaar specerijenrandje. Bijzonderheden: door de cayenne-peper zeer pittig. Sterk ingedroogde appel van de -varkenslende
MANCHEGO (Spanje).
Harde schapenmelkse kaas, gemaakt van gepasteuriseerde melk met een startcultuur van zuurbacteriën. De korst is droog en overdekt met een groenzwarte schimmel. Soms wordt de kaas geborsteld om de schimmel te verwijderen en vervolgens ingesmeerd met olijfolie. Afkomstig uit La Mancha en de bekendste schapenkaas van Spanje
MARISCOS (SCHELP EN SCHAALDIEREN)
Marisquero = verkoper van schelp en schaaldieren iemand die op schelp en schaaldieren vist. Almeja / Verigueto venusschelp Berberecho kokkel Bigaro alikruik Bogavante zeekreeft Buey de mar noordzeekrab Busano stekelslak Cañadilla purpers Centollo zeespin / spinkrab Cigalo nieroogkreeft / noorse kreeft Erizo marino zee-egel Escupiña strandgaper Gamba garnaal Langosta langoest Mejillón mossel Navaja messchede / […]
MORCILLA SENCILLA DE ARROZ
Herkomst: Spanje. Hoofdbestanddelen: varkensreuzel, bloed, rijst, veel uien. Toevoegingen: verse Spaanse paprika, kaneel, anijs, pekelzout. Natuurdarm: kromme runderdarm. Bereiding: verkleinen – mengen – afvullen – koken. Structuur: fijn (3 mm). Bijzonderheden: Spaanse bloedworst. Wordt warm gegeten.
MUGNANO PICANTE
Herkomst: Spanje. Hoofdbestanddelen: doorregen -varkensvlees. Toevoegingen: cayennepeper, -pekelzout, knoflook. Natuurdarm: kalfszakeind. Bereiding: verkleinen – mengen – afvullen – rijpen – drogen. Structuur: grof (8 mm). Bijzonderheden: door de toevoeging van cayennepeper en het sterk -indrogen ontstaat een pikante smaak.
NATILLAS
Dit eenvoudige nagerecht is een van de meest geliefde in Spanje, vooral kinderen zijn hier dol op! Het is super makkelijk te bereiden, al moet je het een dag van tevoren maken. Ik smulde altijd op van de natillas van mijn opa, die hij altijd maakte voor speciale gelegenheden. Spaans: Natillas Catalaans: Natilles
