menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Internationale keukens » Spaanse keuken » Pagina 4

Spaanse keuken

Pealla, Gastropedia

Pealla

Ruim gebruik van olijfolie, knoflook, diverse soorten uien dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de uit vele regio bestaande Spaanse keuken. De Spaanse keuken is uitgebreider dan wat bij de meeste mensen bekend is. Helaas weten niet veel mensen de gastronomische verschillen van de Spaanse regio’s. Zoals de Baskische, de Catalaanse of de Galicische keuken. Er zijn zoveel regio’s in Spanje met allemaal hun eigen regionale keuken. En ze hebben allemaal een overvloed van ingrediënten. Diepvries of voorverpakt eten wordt zelden verkocht, over het algemeen is vers, zelfs in de grote steden. Brood wordt bijna bij elke maaltijd gegeten, net als wijn. Spanje is namelijk het op 2 na groot wijnproducent ter wereld. In deze Glossarium Spaanse keuken kunt veel over ingrediënten van de Spaanse keuken vinden. Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur. Klassieke Spaanse recepten. En natuurlijk informatie over Spaanse wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Heeft u ook iets wat u vindt wat hierbij hoort te staan laat het ons weten.

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

OLIJFOLIE (huile d’olive)

Geplaatst op: 19 november 2015

Olijfolie

Olijfolie is olie bereid uit olijvensap. Afhankelijk van de olijfsoort, oogsttijd, herkomst en productiemethode kunnen de kleur, geur en smaak sterk verschillen. De kleur loopt uiteen van lichtgeel tot groen; de smaak van neutraal tot fruitig of zelfs peperig. Het rookpunt ligt rond de 210 °C, waardoor olijfolie geschikt is voor bakken, braden en frituren. […]

PAELLA DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op: 17 maart 2017

Pealla, Gastropedia

Paella is een Spaans rijstgerecht waarin verschillende combinaties van groenten en vis of vlees zijn verwerkt. Over het algemeen wordt dit gerecht gekruid met saffraan, maar afhankelijk van de regio en het recept worden soms ook andere kruiden gebruikt.  Vele beweren dat het woord paella afkomstig is van het Arabische woord “baqiyah” wat ‘restjes eten’ betekent. […]

PAN CON TOMATE

Geplaatst op: 16 maart 2017

Brood en tomaat, hoe zoiets eenvoudigs en zonder poespas zo onmisbaar is geworden is een van de grote raadsels van de Catalaanse keuken. Pa amb tomàquet kent iedereen in Catalonië en is een symbool van nationale identiteit. Pa amb tomàquet is vaak het eerste dat op tafel wordt gezet. Het is een klassieke begeleiding van […]

PANELLETS

Geplaatst op: 16 maart 2017

Tegen 30 oktober begint iedereen in Barcelona en Catalonië panellets te bakken. Deze koekjes zijn typisch om te eten samen met de gepofte kastanjes en de moniatos (zoete aardappelen) tijdens ‘la Castanyada‘ en Allerheiligen. Ook op school leren kinderen hoe ze panellets moeten voorbereiden. Het is dus een heel simpel gerecht maar wel heel erg […]

PASTEL DE GLORIA EN PAN DE CÁDIZ

Geplaatst op: 22 maart 2017

pastel de Gloria en de pan de Cádiz, Gastropedia

Er zijn twee bekende varianten van marsepein te vinden in Spanje, de pastel de Gloria en de pan de Cádiz. Pastel de Gloria is een zoetigheid bestaande uit marsepein (amandelen en suiker) poedersuiker, eiwit en zoete aardappelen (batata). Het geheel wordt daarna gewikkeld in een plastic papier. Pan de Cádiz is een kerst zoetigheid in […]

PATANEGRA

Geplaatst op: 6 december 2015

Patanegro, gastropedia

Herkomst: Spanje. Hoofdbestanddelen: varkensham van zwarte Spaanse varkens met been. Toevoeging: zeezout. Vorm: natuurlijk model. Bereiding: droogzouten – rijpen – drogen. Snit: mager varkensvlees met -spekrand. Bijzonderheden: een van de duurste en meest bekende Spaanse rauwe hamsoorten. De rijpingstijd kan 3 tot 4 jaar zijn .

PECES – VISSEN

Geplaatst op: 4 april 2017

Sardien, Pelser, Gastropedia

Pez, el vis Pescado vis ( als voedsel ) Peces vissen Pescar vissen ( vis vangen ) Pescador visser Pesca visvangst Aguja geep Anchoa ansjovis (gepekeld ) Anguila paling Angulas glasaal Arenque ahumado bokking Arenque haring Atún rode tonijn Bacalao stokvis / kabeljauw Besugo zeebrasem Bonito witte tonijn Boquerón ansjovis Caballa makreel Cabracho, Escorpión schorpioenvis […]

PELADILLAS

Geplaatst op: 22 maart 2017

Peladillas, gastropedia

In het geval van peladillas gaat het niet om koekjes of taarten maar simpelweg om amandelen in een hard wit suikerlaagje. In de meeste gevallen worden deze gesuikerde amandelen verkocht in smalle zakjes en vaak worden ze gemaakt in dezelfde fabrieken waar ook de turrón vandaan komt, hoofdzakelijk uit de gemeente Casinos (Valencia).

PENEDÈS

Geplaatst op: 3 november 2015

Kuststrook aan de Middellandse Zee in het noordoosten van Spanje. Herkomstgebied van goede tot zeer goede wijnen van vele soorten lokale en geïmporteerde druiven. Hier wordt onder andere 95 procent van de  Cava geproduceerd.

PERTSOVKA

Geplaatst op: 9 november 2015

Peperige > wodka van Russische origine. Wordt gemaakt met een essence van Spaanse peper, cayennepeper en staartpeperkorrels en zou helpen tegen maagklachten.

PIMENT D’ESPELETTE AOP

Geplaatst op: 5 april 2018

SEGIDA’s piment d’Espelette, (capsuum annuum ; varieteit Gorria) heeft een AOClabel en wordt geproduceerd volgende de Baskische traditionele methoden op het open veld. Dit betekent o.a. dat de pepers handmatig worden geplukt tijdens een vaststaande periode (tussen 15 augustus en 15 december). Daarna worden de pepers manueel geselecteerd. Alleen de beste en mooiste pepers worden […]

PIMIENTOS DE PADRÓN

Geplaatst op: 19 maart 2017

Pimientos-de-Padron, Gastropedia

Pimientos de Padrón  is eenvoudig, gezond en vol van smaak. Pimientos de Padrón kan je maken voor/als een heerlijke tapas gerecht. Als je een bezoek aan de regio in het zuidwesten van Padron Galicia brengt, moet je echt proeven Dit gebied is waar de Franciscaner monniken ze voor het eerst in de 16e eeuw verbouwde. […]

  • « Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Volgende »

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact