Olijfolie is olie bereid uit olijvensap. Afhankelijk van de olijfsoort, oogsttijd, herkomst en productiemethode kunnen de kleur, geur en smaak sterk verschillen. De kleur loopt uiteen van lichtgeel tot groen; de smaak van neutraal tot fruitig of zelfs peperig. Het rookpunt ligt rond de 210 °C, waardoor olijfolie geschikt is voor bakken, braden en frituren. […]
Spaanse keuken

Pealla
Ruim gebruik van olijfolie, knoflook, diverse soorten uien dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de uit vele regio bestaande Spaanse keuken. De Spaanse keuken is uitgebreider dan wat bij de meeste mensen bekend is. Helaas weten niet veel mensen de gastronomische verschillen van de Spaanse regio’s. Zoals de Baskische, de Catalaanse of de Galicische keuken. Er zijn zoveel regio’s in Spanje met allemaal hun eigen regionale keuken. En ze hebben allemaal een overvloed van ingrediënten. Diepvries of voorverpakt eten wordt zelden verkocht, over het algemeen is vers, zelfs in de grote steden. Brood wordt bijna bij elke maaltijd gegeten, net als wijn. Spanje is namelijk het op 2 na groot wijnproducent ter wereld. In deze Glossarium Spaanse keuken kunt veel over ingrediënten van de Spaanse keuken vinden. Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur. Klassieke Spaanse recepten. En natuurlijk informatie over Spaanse wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Heeft u ook iets wat u vindt wat hierbij hoort te staan laat het ons weten.
PAELLA DE GESCHIEDENIS
Paella is een Spaans rijstgerecht waarin verschillende combinaties van groenten en vis of vlees zijn verwerkt. Over het algemeen wordt dit gerecht gekruid met saffraan, maar afhankelijk van de regio en het recept worden soms ook andere kruiden gebruikt. Vele beweren dat het woord paella afkomstig is van het Arabische woord “baqiyah” wat ‘restjes eten’ betekent. […]
PAN CON TOMATE
Brood en tomaat, hoe zoiets eenvoudigs en zonder poespas zo onmisbaar is geworden is een van de grote raadsels van de Catalaanse keuken. Pa amb tomàquet kent iedereen in Catalonië en is een symbool van nationale identiteit. Pa amb tomàquet is vaak het eerste dat op tafel wordt gezet. Het is een klassieke begeleiding van […]
PANELLETS
Tegen 30 oktober begint iedereen in Barcelona en Catalonië panellets te bakken. Deze koekjes zijn typisch om te eten samen met de gepofte kastanjes en de moniatos (zoete aardappelen) tijdens ‘la Castanyada‘ en Allerheiligen. Ook op school leren kinderen hoe ze panellets moeten voorbereiden. Het is dus een heel simpel gerecht maar wel heel erg […]
PASTEL DE GLORIA EN PAN DE CÁDIZ
Er zijn twee bekende varianten van marsepein te vinden in Spanje, de pastel de Gloria en de pan de Cádiz. Pastel de Gloria is een zoetigheid bestaande uit marsepein (amandelen en suiker) poedersuiker, eiwit en zoete aardappelen (batata). Het geheel wordt daarna gewikkeld in een plastic papier. Pan de Cádiz is een kerst zoetigheid in […]
PATANEGRA
Herkomst: Spanje. Hoofdbestanddelen: varkensham van zwarte Spaanse varkens met been. Toevoeging: zeezout. Vorm: natuurlijk model. Bereiding: droogzouten – rijpen – drogen. Snit: mager varkensvlees met -spekrand. Bijzonderheden: een van de duurste en meest bekende Spaanse rauwe hamsoorten. De rijpingstijd kan 3 tot 4 jaar zijn .
PECES – VISSEN
Pez, el vis Pescado vis ( als voedsel ) Peces vissen Pescar vissen ( vis vangen ) Pescador visser Pesca visvangst Aguja geep Anchoa ansjovis (gepekeld ) Anguila paling Angulas glasaal Arenque ahumado bokking Arenque haring Atún rode tonijn Bacalao stokvis / kabeljauw Besugo zeebrasem Bonito witte tonijn Boquerón ansjovis Caballa makreel Cabracho, Escorpión schorpioenvis […]
PELADILLAS
In het geval van peladillas gaat het niet om koekjes of taarten maar simpelweg om amandelen in een hard wit suikerlaagje. In de meeste gevallen worden deze gesuikerde amandelen verkocht in smalle zakjes en vaak worden ze gemaakt in dezelfde fabrieken waar ook de turrón vandaan komt, hoofdzakelijk uit de gemeente Casinos (Valencia).
PENEDÈS
Kuststrook aan de Middellandse Zee in het noordoosten van Spanje. Herkomstgebied van goede tot zeer goede wijnen van vele soorten lokale en geïmporteerde druiven. Hier wordt onder andere 95 procent van de Cava geproduceerd.
PERTSOVKA
Peperige > wodka van Russische origine. Wordt gemaakt met een essence van Spaanse peper, cayennepeper en staartpeperkorrels en zou helpen tegen maagklachten.
PIMENT D’ESPELETTE AOP
SEGIDA’s piment d’Espelette, (capsuum annuum ; varieteit Gorria) heeft een AOClabel en wordt geproduceerd volgende de Baskische traditionele methoden op het open veld. Dit betekent o.a. dat de pepers handmatig worden geplukt tijdens een vaststaande periode (tussen 15 augustus en 15 december). Daarna worden de pepers manueel geselecteerd. Alleen de beste en mooiste pepers worden […]
PIMIENTOS DE PADRÓN
Pimientos de Padrón is eenvoudig, gezond en vol van smaak. Pimientos de Padrón kan je maken voor/als een heerlijke tapas gerecht. Als je een bezoek aan de regio in het zuidwesten van Padron Galicia brengt, moet je echt proeven Dit gebied is waar de Franciscaner monniken ze voor het eerst in de 16e eeuw verbouwde. […]
