Polvorones en mantecados deze beide woorden zijn een hele mond vol en al helemaal als je deze lekkernijen eet met de kerst. Zowel de mantecados alsook de polvorones zijn heerlijke koekjes die gemaakt zijn van bloem, reuzel (varkensvet) en suiker. Het enige verschil is dat de polvoron minder vet heeft en meer bloem dan de […]
Spaanse keuken
Ruim gebruik van olijfolie, knoflook, diverse soorten uien dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de uit vele regio bestaande Spaanse keuken. De Spaanse keuken is uitgebreider dan wat bij de meeste mensen bekend is. Helaas weten niet veel mensen de gastronomische verschillen van de Spaanse regio’s. Zoals de Baskische, de Catalaanse of de Galicische keuken. Er zijn zoveel regio’s in Spanje met allemaal hun eigen regionale keuken. En ze hebben allemaal een overvloed van ingrediënten. Diepvries of voorverpakt eten wordt zelden verkocht, over het algemeen is vers, zelfs in de grote steden. Brood wordt bijna bij elke maaltijd gegeten, net als wijn. Spanje is namelijk het op 2 na groot wijnproducent ter wereld. In deze Glossarium Spaanse keuken kunt veel over ingrediënten van de Spaanse keuken vinden. Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur. Klassieke Spaanse recepten. En natuurlijk informatie over Spaanse wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Heeft u ook iets wat u vindt wat hierbij hoort te staan laat het ons weten.
PONCHE
Een Spaanse mix van > brandy en kruiden. Kan worden gedronken als aperitief of als basis van een > longdrink; versterkt de koffie na het diner en werkt als digestief.
RABO DE TORO
Laat niet de naam Rabo de Toro je bang te maken. De traditionele Andalusische stoofpot is veel lekkerder dan je misschien zou denken. Met zijn oorsprong in het 16de-eeuwse Cordoba, werd dit gerecht in eerste instantie gemaakt van staarten van de dappere stieren. Deze werden gedood tijdens de corrida. Tegenwoordig is het vooral bereid met ossenstaart […]
RIBERA DEL RUERO
Spaans wijnparadijs in Castilië-León, ten oosten van Valladolid en voornamelijk beplant met tempranillo. Levert een paar van de allerbeste rode wijnen van Spanje, vol kleur en concentratie en met goede bewaarmogelijkheden. Legendarisch is de wijn van Bodegas Vega Sicilia.
ROLLITOS DE ANIS
Ondanks het feit dat de rollitos de anis of anijskransjes van oorsprong uit de regio’s Murcia en Alicante komen, zijn ze tegenwoordig in heel Spanje te vinden rond de kersttijd. Naast de rollitos de anis bestaan er ook rollitos de naranja, met sinaasappelsmaak dus. Deze anijskransjes zijn eigenlijk niets minder dan in de oven gebakken […]
ROSCOS DE VINO
Naast roscos de anis is er nog een soort te vinden genaamd roscos de vivo. Ook dit zijn ronde koekjes met een gat in het midden maar de roscos de vino zijn dikker dan de anijsrondjes en daarnaast worden deze gemaakt van meel, suiker, olijfolie met daarin verwerkt, zoals de naam al aangeeft, vino of […]
ROSQUILLAS
Rosquillas zijn de Spaanse variant van donuts. Deze koekjes zijn erg populair en kennen vele variaties. Maar mijn recept is wel de meest gangbare om thuis te maken. We eten rosquillas als een lekker tussendoortje ’s avonds en ze zijn bij feestpartijen altijd een succes
SAFFRAAN
Saffraan is afkomstig van de gedroogde en soms tot poeder vermalen oranjebruine stempels van een gele bloem (Crocus sativus) die verwant is aan onze crocus en daar uiterlijk ook op lijkt. Er zijn 200 stempels nodig om 1 g saffraan te maken. Mede omdat de stampers alleen met de hand kunnen worden geoogst is saffraan […]
SALCHICHÓN MONTAÑÉS
Herkomst: Spanje. Hoofdbestanddelen: mager varkensvlees, vetspek. Toevoegingen: pekelzout, witte peper, cayennepeper, witte wijn, melkpoeder. Natuurdarm: rechte runderdarm. Bereiding: verkleinen – mengen – afvullen – rijpen – drogen. Structuur: grof (8 mm). Bijzonderheden: de verwerkte witte wijn geeft deze Spaanse droge worst een bijzonder karakter.
SALSA BRAVA
Salsa brava is een saus die komt uit de Spaanse keuken, Deze voegt men toe aan aardappelen om patatas bravas te bereiden. Of om de smaak van andere gerechten te veranderen. Salsa brava heeft als voornaamste ingrediënten olijfolie, tarwebloem, bouillon en gerookt paprikapoeder (Pimentón de la Vera). Door persoonlijke smaak kan de verhouding tussen de […]
SANGRIA
Populaire rode-wijndrank uit Spanje. Oorspronkelijk sangaree genoemd; een soort Spaanse > bowl van rode wijn, gedistilleerd, mineraalwater, suiker, stukjes citrusvruchten en ijsblokjes. De drank wordt koud gedronken.
SAUCE AÏOLI (aïolisaus)
1. Geëmulgeerde saus van in een vijzel samen met zout en olijfolie gestampte knoflook, afgemaakt met citroensap. 2. Geëmulgeerde saus van eidooier, olijfolie en knoflookpuree, afgemaakt met citroensap. Soms wordt de saus met gare aardappel gebonden.