Platte omelet van geklopte eieren, gekookte witte bonen en kruidige butifarraworst (Catalaans worstje van varkensvlees, orgaanvlees, spek en kruiden).
Spaanse keuken
Ruim gebruik van olijfolie, knoflook, diverse soorten uien dat zijn de belangrijkste smaakmakers van de uit vele regio bestaande Spaanse keuken. De Spaanse keuken is uitgebreider dan wat bij de meeste mensen bekend is. Helaas weten niet veel mensen de gastronomische verschillen van de Spaanse regio’s. Zoals de Baskische, de Catalaanse of de Galicische keuken. Er zijn zoveel regio’s in Spanje met allemaal hun eigen regionale keuken. En ze hebben allemaal een overvloed van ingrediënten. Diepvries of voorverpakt eten wordt zelden verkocht, over het algemeen is vers, zelfs in de grote steden. Brood wordt bijna bij elke maaltijd gegeten, net als wijn. Spanje is namelijk het op 2 na groot wijnproducent ter wereld. In deze Glossarium Spaanse keuken kunt veel over ingrediënten van de Spaanse keuken vinden. Typische kenmerken van de Spaanse gastronomie en eetcultuur. Klassieke Spaanse recepten. En natuurlijk informatie over Spaanse wijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Heeft u ook iets wat u vindt wat hierbij hoort te staan laat het ons weten.
TORTILLA DE PATATAS
Er is vrijwel geen enkele tapasbar in Spanje waar deze eenvoudige maar overheerlijke, stevige, dikke omelet niet geserveerd wordt. Dit Spaanse klassieker wordt als tapa of als volledig gerecht genuttigd samen met een lekkere salade en stokbrood. Spaans: Tortilla española / tortilla de patatas Catalaans: Truita espanyola / truita de patates
TURRÓN HET VERHAAL
Turrón, de Spaanse nougat wordt vooral met kerstmis volop gegeten, deze zoete lekkernijen. Maar eigenlijk gedurende het hele jaar kan de Spanjaard de Turrón niet laten liggen. In Nederland en België is de Spaanse variant op de noga bijna niet te vinden. Dus als u het mee wilt nemen doet u er verstandig aan het […]
VALENCIA
Een korte-rijst, Valencia is een Spaanse rijst traditioneel gebruikt om paella(vandaar, het is ook wel paella rijst). Het is anders dan andere korte korrel RIJZEN omdat het vocht zonder te breken absorbeert; wanneer deze volledig gebakken, de individuele rijstkorrels heel blijven. Arborio of een andere drager Italian korrel rijst kan worden gebruikt als vervanging, maar […]
VERDURAS Y PATATAS – GROENTEN EN AARDAPPELEN
Acelga snijbiet Ajetes jonge knoflooksprieten Alcachofa artisjok Apio (en rama) bleekselderij Berenjena aubergine Calabacine courgette Cardo kardoen Col de China Chinese kool Col repollo bacalan spitskool Col, Repollo witte kool Colecitas de Bruselas spruiten Coliflor bloemkool Endibias, Endivia witlof Epinaca spinazie Espárragos asperges Garbanzo marrón kapucijner Guisante Flamenco peultje Guisantes doperwten Habas tuinbonen Judias verde […]
XANATH
Mexicaanse likeur op basis van vanille en koffiebonen. Er zijn twee soorten: Xanath Cream en Xanath Vanilla. Xanath was ooit de favoriete drank van de Azteken. xérès Franse schrijfwijze voor de Spaanse stad Jerez en de daarvan afkomstige Sherry.