Moksi meti is een gerecht met minimaal vier verschillende soorten vlees, peulvruchten en andere groenten. Het vlees bestaat over het algemeen vooral uit restjes van de maaltijden van de afgelopen dagen. Moksi meti is dus een gerecht met veel variaties. Het gerecht wordt geserveerd met rijst, bami, of nasi.
De Surinaamse keuken dankt haar rijkdom aan een mengelmoes van culturen. De bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen zoals Chinezen, Creolen, Hindoestanen, indianen en Javanen. Fransen en Nederlanders hebben het land ingepalmd en ook zij hebben hun stempel op de keuken gedrukt. De Hindoestanen brachten kerriegerechten mee, de Javanen hun Indonesische gerechten, de Chinezen hun rijstschotels en de Nederlanders hun rijsttafels. Rijst en bonen zijn meestal een vast onderdeel van de maaltijd. Maar daarnaast worden, naar Hollandse gewoonte, ook aardappelen geserveerd. Op tafel staan vlees en vis, meestal een stoof- of ovenschotel, twee soorten groenten, gekookte banaan en een salade. Als dessert wordt vers fruit geserveerd of een zoetigheid. Surinamers zijn dol op eenpansgerechten waarin vis en vlees worden gecombineerd. Een typische bereiding is moksie alesie, een soort Surinaamse paella waarin varkensvlees, spek, garnalen en makreel samen gaan met kool, rijst en kokosnoot.
Kip Paramaribo is een suddergerechtje van kip met onder meer ketjap, tomaten, gember en de geurige Surinaamse peper Madame Jeanette. Kip is eveneens onderdeel van pom, een ovenschotel met tajer, een wortelknol, die in de pot gaat samen met pekelvlees, tomaten, selderij, paprika, sinaasappelsap, azijn, suiker, ketjap en knoflook. Pastei van kip is een bereiding van kip in korstdeeg met onder meer wortelen, selderij, paprika, tomaten, doperwtjes, kappertjes en augurkjes. Tomtom is een puree van broodvruchten of bakbananen die in of bij de soep wordt gegeten. In Surinaamse gerechten wordt gebruikgemaakt van verschillende soorten pepers, kruiden en specerijen. De bekendste pepers zijn de Madame Jeanette, de geurigste van alle pepers die je in Suriname vindt, en de hete ajoema.
Veelgebruikte smaakmakers zijn gemberwortel, gemalen koriander (dhania), gemalen komijn (djinten), sterk smakende kemirienoten, zoute ketjap, pittige sambal oelek, laurier, piment, nootmuskaat, peper, geelwortel (koenjit), oestersaus, knoflook, zoutvlees, gedroogde vis en gedroogde garnalen. De maaltijd wordt overwegend besloten met verse vruchten, maar er zijn ook typische desserts zoals Engelse bol, een taart gemaakt van eibeslag met vanille, rum of brandewijn en citroenschilletjes, eventueel versierd met vruchten, hagelslag, slagroom en mokka. Of dokoen, een mengsel van geraspte cassave, gedroogde kokos, rozijnen, amandelessence, suiker, gecondenseerde melk en kaneel dat wordt gestoomd in bananenbladeren. Ook klassieke Hollandse vanillevla vind je onder een hoofdstuk Surinaamse desserts.
NAPI
Een napi is een aardvrucht die paars van kleur is. Napi heeft veel weg van zoete aardappel.
OKER, CHINESE, SOEKWA, GAMBAS (Luffa acutangula).
Knotvormige vruchten van een sterk en onaangenaam ruikende klimplant. De tot 60 cm lange vruchten hebben in de lengte ca. 10 scherpe ribben en zijn van kleur. Oorsprong: Vermoedelijk India.
OKERSOEP
Okersoep is een maaltijdsoep, net als erwtensoep. Het bestaat uit okers, zoutvlees, runderpoulet, bouillon en Surinaamse kruiden. Om de soep nog voller te maken wordt er soms rijst of extra groenten toegevoegd.
PAKSOI, PAK-CHOI (Brassica campestris, var. chinensis).
Oorsprong: Oost-Azië. Rassen: Japro, Taisai. Oorsprong: Oost-Europa en WestAzië.
PAPAJA (Carica papaya).
Groene tot gele vrucht, tot 50 cm lang en, afhankelijk van het ras, in vorm gelijkend op een peer, een meloen of een aubergine. Onder de dunne schil bevindt zich bij rijpe vruchten zacht en sappig vruchtvlees, dat in kleur kan variëren van lichtgeel tot dieporanje. De smaak ervan is doorgaans zoet, als van een […]
PINDA
Dit komt misschien als een verrassing maar pinda’s zijn helemaal geen noten. Ze smaken wel een beetje als noten en hun vorm is ook behoorlijk nootachtig, maar toch mag je ze niet verwarren met echte noten. Zeker wanneer je probeert af te vallen door het eten van noten. Pinda’s zijn peulvruchten Pinda’s zijn, net als […]
POM
Pom (Surinaams-Joods) is een ovenschotel die zijn oorsprong vindt in de Joodse gemeenschap. Het gerecht is echter ook razend populair bij de Creolen. Het wordt gemaakt gemaakt van vlees en de ‘pomtayer’, ‘pongtaya’ of simpelweg ‘tajer’. Dit zijn wortelknollen uit het binnenland. De tajer wordt geraspt en tot puree verwerkt. Deze puree wordt gebruikt om […]
POM DE SITERRE
Pom de Siterre is een zoetzure vrucht. Hij is groen van kleur en heeft een harde stekelige pit.
ROTI
Een roti (Hindoestaans) is een ongezoete pannenkoek gemaakt van brooddeeg. Vaak serveert men de roti met vlees, aardappelen, ei en kousenband. aan toe. Met verschillende ingrediënten en kruiden worden er veel verschillende variaties gecreëerd. Typisch Surinaamse varianten zijn ‘roti dalbhari’, ‘roti alubhari’ en ‘roti masala’ . Roti dalbhari wordt gekenmerkt door de toevoeging van gele […]
ROTI ROLL
Handgerolde Surinaamse snack. het is rol gevuld met kip, kousenband, aardappels en pittige masala-kruiden. De Roti-Roll is natuurlijk heerlijk als snack maar ook heel geschikt als onderdeel van een maaltijd! Een roti, afkomstig uit het Caribisch gebied met Indiase roots, is een sandwich in wrap-stijl gevuld met kerrie of soms gestoofd vlees of groenten gewikkeld in […]
SALAMBLAD
Het salamblad is het blad van de Eugenia polyantha, een lauriersoort. Het blad is iets donkerder van kleur dan het laurierblad dat in ons land verkrijgbaar is. De bladeren worden vooral gebruikt in Javaanse gerechten.
