Saotosoep (Javaans) is een maaltijdsoep die als hoofdingrediënten kip en ei heeft. Verder worden er ook uitjes, aardappelen, rijst en verschillende soorten groenten toegevoegd. Voor het vlees wordt vanwege de smaak gebruik gemaakt van stevige soepkippen. Er zijn geen vaste richtlijnen wat betreft kruiden. Hiermeekan de kok zijn persoonlijke touch overbrengen.
De Surinaamse keuken dankt haar rijkdom aan een mengelmoes van culturen. De bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen zoals Chinezen, Creolen, Hindoestanen, indianen en Javanen. Fransen en Nederlanders hebben het land ingepalmd en ook zij hebben hun stempel op de keuken gedrukt. De Hindoestanen brachten kerriegerechten mee, de Javanen hun Indonesische gerechten, de Chinezen hun rijstschotels en de Nederlanders hun rijsttafels. Rijst en bonen zijn meestal een vast onderdeel van de maaltijd. Maar daarnaast worden, naar Hollandse gewoonte, ook aardappelen geserveerd. Op tafel staan vlees en vis, meestal een stoof- of ovenschotel, twee soorten groenten, gekookte banaan en een salade. Als dessert wordt vers fruit geserveerd of een zoetigheid. Surinamers zijn dol op eenpansgerechten waarin vis en vlees worden gecombineerd. Een typische bereiding is moksie alesie, een soort Surinaamse paella waarin varkensvlees, spek, garnalen en makreel samen gaan met kool, rijst en kokosnoot.
Kip Paramaribo is een suddergerechtje van kip met onder meer ketjap, tomaten, gember en de geurige Surinaamse peper Madame Jeanette. Kip is eveneens onderdeel van pom, een ovenschotel met tajer, een wortelknol, die in de pot gaat samen met pekelvlees, tomaten, selderij, paprika, sinaasappelsap, azijn, suiker, ketjap en knoflook. Pastei van kip is een bereiding van kip in korstdeeg met onder meer wortelen, selderij, paprika, tomaten, doperwtjes, kappertjes en augurkjes. Tomtom is een puree van broodvruchten of bakbananen die in of bij de soep wordt gegeten. In Surinaamse gerechten wordt gebruikgemaakt van verschillende soorten pepers, kruiden en specerijen. De bekendste pepers zijn de Madame Jeanette, de geurigste van alle pepers die je in Suriname vindt, en de hete ajoema.
Veelgebruikte smaakmakers zijn gemberwortel, gemalen koriander (dhania), gemalen komijn (djinten), sterk smakende kemirienoten, zoute ketjap, pittige sambal oelek, laurier, piment, nootmuskaat, peper, geelwortel (koenjit), oestersaus, knoflook, zoutvlees, gedroogde vis en gedroogde garnalen. De maaltijd wordt overwegend besloten met verse vruchten, maar er zijn ook typische desserts zoals Engelse bol, een taart gemaakt van eibeslag met vanille, rum of brandewijn en citroenschilletjes, eventueel versierd met vruchten, hagelslag, slagroom en mokka. Of dokoen, een mengsel van geraspte cassave, gedroogde kokos, rozijnen, amandelessence, suiker, gecondenseerde melk en kaneel dat wordt gestoomd in bananenbladeren. Ook klassieke Hollandse vanillevla vind je onder een hoofdstuk Surinaamse desserts.
SEREH
Citroengras. Vers, gedroogd of in poedervorm verkrijgbaar.
SJALOTTEN
Kleine ronde bruine of rode uiensoort. De rode wordt veel gebruikt in salades en om te wecken.
STOFOE
Stofoe is de inheemse naam voor stoofschotels van vlees, kip of vis. Stoofschotels worden in Suriname vaak geserveerd met bami, rijst of kousenband.
SURINAAMSE GEBERSIROOP
Surinaamse gembersiroop is een pittigere en kruidigere variant op normale gembersiroop. Dit komt door de toevoeging van kruidnagels en pimentkorrels. Het wordt aangeraden om Surinaamse gembersiroop met ijs te drinken.
SURINAAMSE WORST
Surinaamse worst is een overkoepelende term van de verschillende worsten die verkocht worden op straat. Men verkoopt er warme bloedworst, vleesworst en kippenworst. Er zijn een aantal verschillen met de Nederlandse variant van deze worsten. Zo is de worst wat ruller, is deze erg pittig gekruid en suddert de worst eerst in een warme, kruidige […]
TJAUW MIN
Tjauw min is de Surinaamse versie van bami. Het wordt gemaakt van restjes geroosterde kip of varkensvlees. Als extra toevoeging wordt er vaak fachong toegevoegd. Fachong zijn Chinese kipworstjes.
WADJIK
Wadjik is Javaanse koek van kleefrijst en gula djawa. een platte koek van kleefrijst (ketan), kokosmelk en gula djawa (javaanse bruine suiker in schijven). Het vergt even oefenen om de juiste dikte te krijgen, maar oefening baart kunst!
ZOUTVLEES
Zoutvlees is in essentie pekelvlees. Het verschil tussen zoutvlees en pekelvlees is dat zoutvlees ook gekruid is met speciale Surinaamse kruiden, in tegenstelling tot het pekelvlees dat alleen maar wordt gezouten. Het vlees komt van de borst van het rund en wordt gebruikt in veel typisch Surinaamse gerechten.
