Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans ‘hashi’ heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid. Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, […]
Wereldkeuken
Door de opkomst van het fusionkoken – het koken met gebruikmaking van ingrediënten en bereidingswijzen uit vele internationale keukens – is er een groeiende belangstelling voor wat de ‘wereldkeuken’ ons te bieden heeft. Om die redenen hieronder, in zeer beknopte vorm, korte karakteristieken van een aantal keukens uit verschillende delen van de wereld. Regelmatig zullen we hier aanvullingen voor maken.
Joegoslavië, ex
De keukens van Joegoslavië, ex, Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Macedonië zijn overwegend regionaal gebonden, maar beïnvloed door de OostenrijksHongaarse keuken. De bewoners van Istrië, de Kroatische kant van de Adriatische Zee, dichtbij de Italiaanse grens, eten gerechten die zeer verwant zijn aan de Italiaanse keuken. In Bosnië-Herzegovina vinden we ook Turkse invloeden terug in […]
JORDANIË
De Arabische keuken zal voor de meeste Westeuropeanen grotendeels onbekend zijn. Er bestaan grote regionale verschillen; in Tunesië of Egypte eet men anders dan in Jordanië. De Jordaanse gerechten hebben vaak invloeden uit andere landen aan de Middellandse Zee en van traditionele Arabische gerechten. Het is verstandig om de eerste dagen wat spaarzaam toe te […]
KENIA
De keuken van het vasteland van Kenia is niet besteed aan culinaire fijnproevers. De traditionele basisingrediënten zijn vlees en kip; tomaat, wortel en ui; peper en zout. Dit wordt gegeten met rijst, cassave, kookbananen of ‘chipsi’ (frites). Aan de kust en aan het Victoriameer wordt dit assortiment uitgebreid met verse vis. Gelukkig heeft de keuken […]
KIRGIZÉ
De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels. Worstjes van paardenvlees – kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Beshbarmak, […]
LAOS
Laotiaanse keuken heeft veel gemeenschappelijk met de Thaise keuken, maar blijft achter voor wat betreft raffinement, verscheidenheid aangerechte en keuze aan restaurants. Dit laatste is deels te wijten aan het feit dat Laotianen, in tegenstelling tot Thai bijvoorbeeld, slechts weinig buiten de deur eten, maar ook aan het feit dat het land op het gebied […]
Libanon
De rijkdom en raffinement van de Libanese keuken heeft verschillende wortels. Invasies van verschillende culturen liggen er aan ten grondslag. Grieken, Romeinen, diverse religieuze minderheden die in de 7de eeuw in Libanon een toevlucht zochten en vooral de Ottomanen, vormden de huidige Libanese kookkunst. Ook de Fransen, die slechts 25 jaar heerser waren in Libanon, […]
LITOUWEN
Een ontbijt in Rusland is uitgebreid en bestaat uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kun je ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure […]
Luxenburg
In Luxemburg wordt gastronomie met een grote G geschreven. Hotels en restaurants hebben zich ingesteld op gastronomische weekends met overwegend klassieke bereidingen die zowel door de Franse als de Duitse keuken zijn beïnvloed. Toch zijn er ook typische ‘Letseborgse’ gerechten. Een maaltijd start met een soep. Bijvoorbeeld Gromperenzopp, aardappelsoep met prei, of Bouneschlupp, soep van […]
MADAGASKAR
Op Madagaskar kun je heerlijk eten. Veel plaatsen hebben een uitgebreide menukaart en je kunt op Madagaskar goed terecht voor Westerse, Chinese en lokale maaltijden. Westerse maaltijden zijn veelal op Franse leest geschoeid. De menukaarten zijn doorgaans in het Frans dus een woordenboekje kan van pas komen. Voor de vegetariërs: “Tsy misy hena” betekent “zonder vlees”. Voor […]
Marokko
Vele Marokkanen stammen oorspronkelijk uit Jemen, Irak en Saoedi-Arabië. Ze kwamen in verschillende tijdperken aan: eerst in de vóór-christelijke tijd, vervolgens in de 7de eeuw met de Arabische-islamitische invasies en dan nog eens tussen de 12de een de 14de eeuw. Nog steeds worden in Marokko dezelfde vruchten (appelen, pruimen, kweeperen en rozijnen) en specerijen gebruikt […]
Mexico
De oudste Mexicaanse volkeren zoals de Olmeken, Maya’s, Tolteken en Azteken hadden vijfduizend jaar geleden al een hoogstaande cultuur. Ze verbouwden onder meer avocado’s, bonen, maïs, pepers en pompoenen. Eeuwenoude inheemse gerechten van de verschillende bevolkingsgroepen werden gemengd met Spaanse en oosterse bereidingen die de Spaanse veroveraars er introduceerden. Het verrijkte de gerechten zonder echter […]
