De Tunesische keuken is zowel door de Franse als de Arabische keuken beïnvloed. Het meest bekende voorgerecht is brik, een dun soort deeg dat wordt gevuld met onder meer lamsvlees, kaas, een rauw ei en kruiden. Het wordt tot een driehoekje gevouwen en gebakken in olie. En dan is er uiteraard de nationale schotel, de […]
Wereldkeuken
Door de opkomst van het fusionkoken – het koken met gebruikmaking van ingrediënten en bereidingswijzen uit vele internationale keukens – is er een groeiende belangstelling voor wat de ‘wereldkeuken’ ons te bieden heeft. Om die redenen hieronder, in zeer beknopte vorm, korte karakteristieken van een aantal keukens uit verschillende delen van de wereld. Regelmatig zullen we hier aanvullingen voor maken.
Turkije
De verovering van Constantinopel in 1431 door de Ottomaanse Turken betekende het begin van een nieuwe culinaire bloeiperiode. Door invloeden uit Arabië, Turkije en de landen die de Turken hadden veroverd ontstond een nieuwe keuken. Zo dragen nog heel wat gerechten in de Balkanlanden Turkse namen. Gerechten zoals sisj kebab, gevulde groenten, moussaka, baklava en konafa […]
VERENIGDE STATEN
Er bestaat geen echte Amerikaanse keuken. Wat nu als Amerikaans wordt bestempeld is een mix van regionale bereidingen, beïnvloed door de migranten die er in de loop van de voorbije 400 jaar voet aan wal zetten. En die ontwikkeling is nog steeds niet voorbij. Twee stromingen maken dat duidelijk. Het aantrekken van de banden met […]
VIETNAM
De Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Vietnamezen staan er bekend om dat ze alles eten. Hun motto luidt ‘als het beweegt, dan kun je het eten‘. Hond, rat, slang, zowat alles staat op het menu. En bovendien laten ze niets verloren gaan. En daar gaan ze ver in. Heel ver. Zo wordt van […]
ZUID-AFRIKA
De oudste culinaire tradities stammen uit de tijd van de eerste Hollandse kolonisten, in de 17de eeuw. Zij combineerden ‘Europese’ groenten en fruit zoals aardappelen, komkommers, kweeperen, watermeloenen, pompoenen en ananas met Afrikaanse kruiden en eetbare planten die ze leerden kennen van de Khoi-Khoi, de Hottentotten. De combinatie van waterblommetjies (waterbloemen), zuring en stukjes vet […]
ZUID-KOREA
Het grote aantal bijgerechten (banchan) daar staan typische Koreaanse maaltijden bekend om. Drie, vijf en soms wel twaalf bijgerechten worden geserveerd, afhankelijk van de gelegenheid. De Koreaanse keuken is vooral bekend vanwege de kimchi en de grote hoeveelheden vlees op de ‘Korean barbecue’. Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, […]
Zweden
De Zweden noemen hun keuken husmanskost (huismanskost), omdat hun maaltijden eenvoudig maar smakelijk worden bereid. Die traditionele ‘kost’ kent een revival en komt in nieuwe, lichtere versies op het bord. Een groeiend gezondheidsbewustzijn vermindert het vetgehalte van deze doorgaans stevige schotels en vergroot het aandeel aan groenten en fruit. Pytt i panna is een bekende […]
ZWITSERLAND
Zwitserland bestaat uit vier taalgebieden: Duits waarbij ook het Rhetro- rom aans hoort, Frans en Italiaans. Tussen de drie voornaamste talen loopt ook een culinaire grens. Uit Duits-Zwitserland, de grootste regio met steden als Bern, Zurich, Basel en Luzern, komt een aantal zeer bekende gerechten zoals Geschnetzeltes, dunne reepjes zacht gebakken kalfsvlees in een room- […]