Weegschalen zijn er van heel eenvoudig en goedkoop tot uiterst nauwkeurig en zeer prijzig. De analoge weegschaal, met een grote, ronde ‘klok’, is minder nauwkeurig dan de elektronische met digitale gewichtsaanduiding. Sommige elektronische weegschalen hebben een ingebouwde rekenmachine die de hoeveelheid ingrediënten van een recept voor vier personen omrekent naar twaalf personen.
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
WERKTAFEL
Sommige werktafels hebben een achteropstand; de meeste hebben een onderplank met een gesloten of open onderbouw. Alle zijn ze vervaardigd van roestvrij staal, inclusief vaak het werkblad. Dit laatste kan echter ook van kunststof zijn indien het als snijtafel wordt gebruikt.
WIJNKOELER
Een klein, sierlijk emmertje van plastic, ijzer of aluminium dat – gevuld met ijswater – wordt gebruikt om flessen witte wijn of champagne koel te houden.
WILDSCHAAR
Gevogelteschaar/wildschaar De professionele wildschaar is een zeer stevig uitgevoerde schaar van roestvrij edelstaal waarmee u botten van gevogelte en wild door kunt knippen om te portioneren.
WOK
Speciale pan voor het roerbakken van gerechten, vooral in de oosterse keuken. De wok (‘wadjan’ in de Indonesische keuken) is een van onderen bolle pan die, behalve voor roerbakken, ook kan worden gebruikt voor frituren. Om in een wok te kunnen stomen, wordt gebruikgemaakt van een bolvormig deksel, zodat de stoom goed door de pan […]
WOLF OF GEHAKTMACHINE
De gehaktmachine (kleine verwerkingscapaciteit) en de wolf (grote capaciteit) zijn verkleiningsmachines voor worstmakerijgrondstoffen. De zogenaamde worm draait het vlees naar de kop waar het eerst met een mes voorgesneden wordt en vervolgens door een gaatjesplaat naar buiten geperst word. De plaat is verwisselbaar waardoor verschillende gaatjesstructuren mogelijk zijn. De doorsnede van de gaatjes varieert van […]
WORSTGAREN
Sterk touw gemaakt van hennep. Het rijgt zich vast waardoor de darm zich sluit en het worstdeeg niet meer uit de darm kan lopen.
ZALMGRATEN – VISTANG
Met deze zalmgraten – vis tang kunt u eenvoudig en snel vis te ontgraten. De blauwe zalmtang heeft een gebogen bek zodat u heel precies, alleen de graten kunt verwijderen. De rode zalmtang heeft een rechte bek waardoor graten nauwkeurig verwijderd kunnen worden en is eenvoudig in gebruik. Hoe vervelend is het als er, ondanks […]
ZALMMES
Zalmmes is een lang en soepel lemmet en een ronde punt, voor het trancheren van zalm. Een zalmmes is een zeer specialistisch mes. Het lange, flexibele lemmet heeft een afgeronde punt. De kuiltjes in het lemmet zorgen ervoor dat de gesneden zalm niet blijft plakken. Het zalmmes is extra lang om zo moeiteloos door een gerookte […]
ZEE-EGEL-SCHAAR
De smaak van een zee-egel is te vergelijken met die van kreeft. Het openmaken is kinderlijk eenvoudig. U zet een schaar in de mond van de zee-egel, dit is het kleine ronde stuk waar geen stekels zitten. Duw de schaar iets door en begint met knippen, naar de zijkant en zo’n anderhalve centimeter van de […]
ZESTEUR
Zesteur snijdt met zijn geslepen gaatjes de fijnste reepjes, bijvoorbeeld uit de schil van citrusvruchten of chocolade. Deze reepjes kunt u gebruiken als smaakmaker, of als decoratie bij uw gerechten. Meestal bestaat het uit een handvat en een metalen kop met vier tot zes gaatjes.
ZEVEN
Een zeef is geschikt voor allerlei toepassingen. Het doel van zeven is onregelmatigheden of klontjes uit het product te verwijderen. Dat doe je door de producten zonder druk door een zeef te laten ‘passeren. De techniek kan worden toegepast op bloem, poedersuiker en andere poeders, maar ook op vloeibare producten zoals bouillons, fonds en sauzen. Het fijnmazige gaas zorgt […]